Глобиха Енерго Про с 25 000 лева

Мисия Варна

20-05-2013, 16:48

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съдът наложи санкция заради договори с неравноправни за потребителите клаузи

Варненският окръжен съд определи максималния размер от 25 000 лева имуществена санкция на "Енерго-Про Продажби" за това, че дружеството продължава да предлага на клиентите си договори с неравноправни за потребителите клаузи.

Пресслужбата на съда припомня, че през май 2011 година Варненският окръжен съд уважи колективен иск от Комисия за защита на потребителите (КЗП) и провъзгласи за нищожни  клаузите на посочените членове от "Общите условия на договорите за продажба на ел.енергия". Това бяха текстове, свързани с възможностите на доставчика да откаже продажба на електричество, ако потребителят не представи поисканите от електроразпределителното дружество документи, както и клаузи, в които се посочва размера на обезщетението, което се следва на потребителите, когато останат без ток по вина на доставчика.

Още тогава съдът намери, че посочените разпоредби водят до значително неравновесие между правата и задълженията на доставчика и потребителя. През 2011 година съдът провъзгласи за нищожни клаузите, които ограничават правата на потребителите да поискат обезщетение за неизпълнение на договорните задължения от страна на доставчика на енергия.