БСП лансира Михаил Миков за председател на НС

Политика

20-05-2013, 16:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само програмното правителство е спасение на България, твърди червеният лидер

Ще предложа кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател, при получаване на проучвателния мандат за сформиране на правителство.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пленум на партията.

Станишев каза, че програмните намерения, които ще бъдат представени от Пламен Орешарски, са отворени.

"Ситуацията не е нито 2005 г., когато имаше спокойна икономическа среда, нито 2009 г. Трябва изключителна отговорност. Народното събрание трябва да се захване с най-сериозните проблеми, трябва час по-скоро да се сформират временни парламентарни комисии – за сметките за ток, по спешните икономически мерки, за да започнат фирмите да работят, временна комисия за диалог с гражданското общество", посочи Станишев.

От БСП предложиха Михаил Миков за председател на новото Народно събрание. Мая Манолова е номинирана за зам.-председател от квотата на левицата. Досега за председател в медиите бяха обсъждани имената на Манолова и на зам.-шефа на БСП Янаки Стоилов, който потвърди, че е склонен да ръководи бъдещото НС.

Изключително важно е днес Националният съвет, Коалиция за България, да покажем силата и готовността да носим отговорност, каза червеният лидер. Само програмното правителство е спасение на България.

Изборната кампанията беше проведена в изключително трудна среда, а цялата държавна мощ работеше за една политическа партия – ГЕРБ, продължи той. Всеки участник в изборите го е видял и почувствал, но въпреки това ГЕРБ не постигна това, към което се стремеше.

Според социалистът целта на ГЕРБ е да спасят себе си, но добре осъзнават, че не могат да сформират правителство.

Те искат да останат във властта по втория начин, от задния вход, за да се спасяват, да заличават следи и да не носят отговорност, повтори той.