Северна Корея продължава с изстрелването на балистични ракети

Призивът на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Пхенян да се върне на масата на преговорите, изглежда не е бил чут

Северна Корея осъществи второ за днес изстрелване на балистична ракета с малък обсег, предаде Интерфакс, позовавайки се на данни от южнокорейското министерство на отбраната.

По-рано днес беше съобщено за ракета KN-02, която е била изстреляна към Японско море.
За последните три дни от територията на Северна Корея бяха изстреляни общо шест такива ракети- три в събота, една вчера, и още две днес.

Изстрелванията предизвикаха бурната реакция на Международната общност и на Южна Корея.

Вчера генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун изрази безпокойство си от изстрелвания на севернокорейски ракети с малък обсег и призова Пхенян да се върне към преговорите по ядрената проблематика в шестстранен формат.  
"Надявам се, че Северна Корея ще се въздържа от подобни действия в бъдеще. Пхенян трябва да се върне към диалога, да снижи напрежението. ООН е готова да помогне за това”, заяви Бан Ки-мун, пред руски медии.

Днес от Министерство на отбраната на Южна Корея заявиха:  
"Нашата армия наблюдава отблизо действията на северните ни съседи, откакто се появи възможността за следващи изстрелвания на ракети”, поясниха от южнокорейското министерство на отбраната.

Припомняме, че Северна Корея се оттегли от шестстранните преговори с Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ, през април 2009 г. с аргумента, че диалогът е безсмислен, докато Вашингтон има враждебни намерения към Пхенян.
ържавата излезе от споразумението за неразпространение на ядрено оръжие и поднови ядрената си програма.