Трябва дясна коалиция, смята Кабаиванов

Конституционният съд трябва да реши дали има основания за касиране на вота, смята лидерът на СДС в оставка

"Трябва да има такова дясно обединение, най-вероятно под формата на дясна коалиция, защото българските граждани, особено тези, които се определят като дясно мислещи останаха без представителство в парламента." Това заяви председателят на СДС Емил Кабаиванов в интервю за радио "Фокус".

По думите на  Кабаиванов в разговорите за формирането на нова обединена десница  трябва да се включат „различни политически субекти, които споделят ценностите на дясното и, които българските граждани възприемат като десни”.

Емил Кабаиванов заяви още, че "призивът да се гласува само за големи партии доведе до това, че в българския парламент влязоха само четири политически формации и ситуацията е патова по отношение на съставяне на правителство. Дори и да се състави такова според мен няма да бъде достатъчно стабилно и няма да донесе желаните промени, които мнозинството от гражданите искаме."

Кабаиванов обяви също, че не се отказва от оставката си като лидер на СДС, защото "това е  морален акт и той не подлежи на съмнение или на промяна". Той обаче няма да се отказва от партийната работа в СДС, защото „трябва да има приемственост".

Поради морални съображения, СДС няма да се включи и в обявените от БСП възможни консултации с извънпарламентарните партии за формирането на програмно правителство. Това се разбра от думите на Емил Кабаиванов.

По отношение на спора, кое е по-добре касиране на изборите или съставяне на кабинет, Кабаиванов заяви:
"Когато става въпрос за касиране на изборите не може да разсъждаваме от гледна точка на това, кое е по-добре, а кое де факто е по-законно. Защото, ако позволим едни избори да бъдат фалшифицирани и обстановката около тях да бъде такава, че да не позволи да имаме нормално представяне на гласа на българските граждани е по-добре те да бъдат касиране, независимо от това кое е по-добре." Според Кабиванов решението, дали има основания за касиране на вота. трябва да бъде оставено на Конституционния съд.