КЗК захапа НЗОК, лишавала пациентите от избор

Здравната каса ограничавала конкуренцията на пазара на медицински изделия

Комисията за защита на конкуренцията прие становище за съответствието с правилата на конкуренцията на "Методика за договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ."

НЗОК заплаща част от медицинските изделия необходими на здравноосигурените граждани при тяхното лечение. Методиката на здравната каса цели да установи реда и условията, при които касата договаря с производители или търговци на медицински изделия стойността, до която НЗОК реимбурсира тези изделия. Методиката предвижда, в резултат на процедурата по договаряне, касата да определи най-ниската стойност на медицински изделия, която НЗОК ще реимбурсира на болници и аптеки. Процедурата по договаряне съгласно Методиката все още не е приключила.

КЗК счита, че част от разпоредбите на Методиката са в състояние да повлияят негативно на конкурентния процес на пазара на реимбурсирани медицински изделия, в ущърб на здравноосигурените пациенти

В Методиката не са посочени пълни, точни и ясни спецификации за договаряните медицински изделия, като липсва и прозрачна процедура за определяне на стойностите на изделията, които НЗОК ще реимбурсира. По мнението на КЗК, това поставя под съмнение обективността на конкурентното състезание между участниците в договарянето.

Чрез промяната на реимбурсния модел и премахването на възможността за доплащане от страна на пациентите, те се лишават от право на избор на медицински изделия, съобразно преценката на лекуващите ги лекари. По този начин Методиката ограничава лекарите да приложат най-адекватното за пациентите лечение, а пациентите няма да могат да получат полагащите им се висококачествени здравни грижи.

КЗК предлага на НЗОК да измени или отмени цитираните в решението разпоредби от Методиката, в съответствие с изложените съображения.