Решение от септември 2011 година в БДЖ влиза в сила сега

Новините

20-05-2013, 08:33

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Ще бъдат изкарани коловози от над 60 дк в индустриалния квартал на Стара Загора .

110 692 м контактна мрежа, собственост на българските железници са обявени за брак с решение на на управителния съвет на националната компания "Железопътна инфраструктура".
Балансовата стойност на проводника е изчислена на 2,24 млн лв.Демонтажът засяга почти по равно някогашните три големи управления в София, Горна Оряховица и Пловдив.


Решението е още от септември 2011 година, то е взето по предложение на генералния директор инж. Милчо Ламбрев, но досега е било държано в тайна.
Сред най-засегнатите е старозагорската железопътна гара, където се предвижда досегашните 21 маневрени коловоза да бъдат съкратени наполовина.


Близо 4 км релсови линии се предвижда да бъдат демонтирани там, на практика без достъп ще остане локомотивното депо. Издадена е вече устна заповед демонтажните работи да започнат от 27 май.


Ситуацията е граничеща с абсурда, категоричен е Димитър Динев, председател на националния стачен комитет на железничарския синдикат към КНСБ.


Под предтекст че се извършва модернизация на линията на практика се ограничава възможността за работа. Създават се предпоставки за безопасното движение на влаковите състави, ограничава се възможността за извършване на маневри. Ако намеренията на ръководството бъдат реализирани със сигурност ще се стигне до съкращаване на персонала само на тази гара с около ¼, като на борсата ще отидат около 100 души специалисти. Самата гара ще се превърне във второразрядна ...спирка и това ще доведе до блокиране на идеята за създаване на международно карго-летище в Града на липите.


По думите на Динев очакваната "печалба" от разпродажбата на проводниците и релсите е минимална и по никакъв начин няма да стабилизира финансово държавната компания.
Той очаква за продан да бъде изкаран и освобождаващия се от маневрените коловози терен от над 60 дк в индустриалния квартал на Стара Загора .