Трагедия с две малки деца разтърси Холандия

Свят

20-05-2013, 07:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намериха мъртви двама братя, издирвани от две седмици

Две братчета бяха открити мъртви в неделя следобед в Холандия, след като властите и стотици доброволци ги издирваха усилено от 7 май.

Деветгодишният Рубен и седемгодишният му брат Джулиан изчезнаха на 6 май. Те са били по това време с баща си – 38-годишният Джероен Денис, чието тяло бе открито в колата му още на 7 май. Той се бе самоубил в нощта, преди това в малък природен парк в центъра на страната.

"Откритието този следобед унищожи и малката надежда, която все още съществуваше", каза Коос Янсен, кмет на град Цайст, където са живели двете деца.

"Цялата страна бе затаила дъх в продължение на почти две седмици", каза той на пресконференция, излъчена в Интернет.

Стотици доброволци участваха в претърсвания на югоизток и в централната част на страната. Издирването бе в центъра на вниманието на местната преса. Описание на децата бе разпространено в цялата страна. Армията също участва в търсенето.

Полицията получи повече от хиляда обаждания след покана за събиране на информация. Търсенето обхвана и част от съседна Белгия.

В неделя изтребители Ф16 и хеликоптери облетяха няколко области, в които телата можеше да бъдат открити, докато водолази проверяваха водоемите наоколо.

В ранния следобед телата на двете деца бяха най-накрая открити в малък тунел, свързващ два канала, от минувач, който повикал полицията. Тунелът е на десет километра южно от мястото на което бащата на децата се е самоубил.

Точните причини и обстоятелства на смъртта все още не са установени.

"Ние все още не знаем дали бащата е скрил телата или са попаднали там по някакъв друг начин", каза представител на местната прокуратура по време на пресконференцията.

Рубен и Джулиан живеят с майка си. Родителите са разведени от 2008 година. Според вестник NRC Handelsblad, бащата някога е бил разпитван от полицията по подозрение за насилие над децата. Според същия източник, съдът наскоро ограничил правата на бащата да вижда децата си. Той обявил пред хора от своя кръг, според холандските медии, че ще вземе синовете си за кратка почивка в Люксембург.

Те са били видени вечерта на 6 май, в югоизточната част на Холандия, на повече от сто километра от мястото, където децата в крайна сметка бяха открити.

Бащата е оставил прощално писмо, в което синовете му не се споменават, според обществената телевизия NOS.