Планът "Орешарски" - спешни мерки в икономиката и социалната сфера

Политика

19-05-2013, 19:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бързо разплащане на забавения ДДС за бизнеса, по-високи помощи, намаляване на цената на тока са част от мерките

Кандидатът на БСП за премиер Пламен Орешарски предлага спешен план за икономиката и социалната сфера. Бързо разплащане на забавения ДДС за бизнеса, по-високи помощи за отделни групи, намаляване на цената на тока са част от краткосрочните мерки, пише вестник "Сега".

Като спешна мярка за подобряване на икономическата среда планът "Орешарски" предвижда изплащането на забавения ДДС на бизнеса. От БСП твърдят, че забавеният данък за фирмите всъщност е 1 млрд. лв., а не обявяваните през април от НАП 280 млн. лв.

Разплащането на подобни суми със сигурност ще доведе до намаляване на фискалния резерв, но според левите това не е чак толкова рисково, тъй като тези пари ще раздвижат икономиката и потреблението.

Минималното ниво за размера на фискалния резерв към края на годината от 4.5 млрд. лв. ще бъде спазено, уверяват от БСП.

Серия от мерки са предвидени и в социалната сфера. От БСП ще настояват еднократната помощ за учениците, записани в първи клас, която е определена на 150 лв., да бъде завишена на 310 лв. Ще бъде разширен и достъпът до енергийни помощи чрез завишаване на максималния доход, под който се полага помощта.

От БСП имат желание и за увеличаване на майчинските за втората година на гледане на дете. Сумата, която в момента е 240 лв., ще бъде увеличена до размера на минималната заплата - 310 лв. Затова обаче е необходима промяна в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който е обвързан и със закона за държавния бюджет.

По-сериозните размествания в разходната политика на държавата и евентуална актуализация ще зависят и от изпълнението на бюджета. Възможно е отделни политики да бъдат отложени за началото на 2014 г., като увеличението на майчинските за втората година, застраховат се от "Позитано" 20. Соцръководството не изключва състоянието на бюджета да е по-лошо от очакваното и затова се готвят да правят сериозна ревизия на държавните финанси.

До края на годината със сигурност не се планира вдигане на минималната работна заплата, каквото предлагат както от БСП, така и от "Атака". За нейното увеличение ще се мисли при приемането на бюджет 2014.

БСП е амбицирана още от 2014 г. да въведе нулева ставка за подоходния данък за работещите на минимална работна заплата. Идеята за облагане на доходите над определен горен праг с по-висок данък, която категорично се отхвърля от ДПС, отпада.

Орешарски обещава и намаляване на осигурителната тежест.

Планът на Орешарски ще бъде представен в понеделник  на Национален съвет на БСП и ще бъде предложен за дебат с партии, представители на бизнеса и неправителствени организации. Планът покрива първите 100 дни на евентуален кабинет с мандата на БСП, партията е подготвила отделно и едногодишна, и 4-годишна програма. В писмо до представители на бизнеса, Орешарски вече се ангажира за цялостно подобряване на икономическата среда с отпадане на отделни регулаторни режими и намаляване на такси. Не е ясно обаче колко бързо може да се реализира това.

До края на годината програмното правителство ще се въздържа от поемане на нов дълг.