ГЕРБ предлага Цецка Цачева за председател на парламента

Политика

19-05-2013, 16:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ ще иска касиране на изборите!

Партията остава на позицията за касиране на вота

Логично е ГЕРБ като първа политическа сила да издигне кандидатура за председател на парламента и това да е Цецка Цачева, разкри пред БНР Емил Радев, избран за депутат в 42-то Народно събрание.

Той заяви още, че ГЕРБ остава на позицията за касиране на вота.

"Имаме два варианта. Първият, е да сезираме с жалбата си органите, които са изброени в Конституцията и могат да сезират Конституционния съд. Съществува и вариантът с подписите на една пета от народните представители пряко да се сезира Конституционния съд. А той решава в какви срокове да разгледа това дело. Ако се касира вотът, до два месеца трябва да се проведат нови избори. Жалбата обаче не спира съставянето на правителство и функционирането на 42 - то народно събрание", каза Радев.

Той не изключва варианта ГЕРБ да остане в опозиция, но "тя ще бъде конструктивна". Радев обясни, че това ще се решава в понеделник, когато се събирали парламентарната група и ръководството на партията.

Вероятно тогава ще стане дума и за проектокабинета на ГЕРБ.

На първата си пресконференция след изборите в средата на миналата седмица, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще приема мандата за съставяне на правителство и ще предложи кабинет от експерти.