Режат наполовина субсидията на партиите

Най-доброто от печата

19-05-2013, 08:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вместо досегашните 12 лв. за бюлетина централите ще получават само 6 лв. за глас

Пенсии и заплати могат да скочат, ако се намали наполовина държавната субсидия за партиите. 
Вместо досегашните 12 лв. за бюлетина централите ще получават само 6 лв. за глас, предлагат експерти от "Позитано" 20. Парите, които сега пълнят техните каси, ще бъдат пренасочени за социални дейности, здравеопазване или вдигане на заплати. Без да се ангажира с конкретни цифри, зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов уточни, че социалистите ще поставят темата на обсъждане в парламента.

Според неофициална информация и партията на Бойко Борисов е готова да предложи подобна мярка заради кризата. Всяка година към партийните каси от бюджета на държавата се превеждат около 50 млн. лв. Според закона за политическите партии субсидията се дава и на партиите, които не са в парламента, но са събрали над 1% от гласовете на изборите. В момента те са 6 на брой. При сегашните правила НФСБ на Валери Симеонов ще получава от бюджета по 1,563 млн. лв. за година. Движение България на гражданите - 1,360 млн. лв. Малко над 700 000 лв. ще вземат Лидер и РЗС. Глас народен на Светльо Витков е с близо 500 000 лв. държавна субсидия.
Ако няма промяна в закона, като най-голяма партия в 42-рия парламент ГЕРБ ще получава около 13 млн. на година. БСП ще вземе близо 11 млн. лв, а почти 5 млн. лв. е субсидията на ДПС. "Атака" пък има близо 3 млн. лв. В червената партия са против тоталното отпадане на държавните дотации. Там обаче се обсъжда и вариант за вдигане на прага за получаване на субсидия от 1 на 3%.