КНСБ посреща новия кабинет със стачка

Най-доброто от печата

19-05-2013, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синдикатите искат “балансирана” програма за развитие на енергийния сектор

КНСБ се готви да посрещне новия кабинет с миньорска стачка. Ако в срок до 10 дни не се изготви и съгласува със синдикатите “балансирана” програма за развитие на енергийния сектор, която да гарантира работните места, структурите ни ще започнат подписка за ефективни стачни действия, съобщиха от синдиката вчера.

Конкретният повод за предупреждението са писма, които Националната електрическа компания (НЕК) е разпратила до въгледобивните предприятия и профсъюзите. В тях се казва, че е необходимо силно намаляване на добива заради спада на потребление и на износа на електроенергия. В Мини “Марица-изток” например добивът трябвало да падне с 2/3. Притесненията на синдикатите са, че това може да наложи съкращаване на миньори.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров сигнализира за писмата министъра на икономиката Асен Василев още в петък. Василев скастри НЕК за проявената инициатива, а от МИЕТ уточниха, че въпросната комуникация не е съгласувана с тях. КНСБ настоява НЕК да прекрати самоинициативата си, преди въпросът да се реши цялостно с програма за сектора.

“Нашите действия не са насочени към правителството, те засягат единствено действия на НЕК”, коментира пред “Труд” вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков в отговор на въпрос защо предупреждението се отправя, преди да е сформирано новото правителство. Според Ненков обаче е реалистично програмата за енергийния сектор да се изработи до 10 дни.