ГЕРБ с шанс сама да сезира съда

Най-доброто от печата

18-05-2013, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ няма да оспори вота чрез Росен Плевнелиев или кабинета

Бързото сформиране на парламента още на 21 май се очертава като единствен шанс пред ГЕРБ да осъществи намерението да оспори изборите. Партията по всяка вероятност ще бъде принудена да използва собствените си депутати, за да изпратят жалбата в Конституционния съд (КС), коментираха юристи пред "Труд".

"В рамките на няколко дни, ще си пуснем жалба. Наели сме юристи. Г-н Георги Марков (бившият конституционен съдия) ни е консултант", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От партията вчера не обясниха как смятат да подадат жалбата, тъй като нямат право да се обърнат директно към КС, а само чрез президента, Министерския съвет, 48 депутати (в момента такива няма) или главния прокурор.

Борисов обяви, че ГЕРБ няма да оспори вота чрез Росен Плевнелиев или кабинета. На теория остава да се търси посредничеството на обвинител №1 Сотир Цацаров, но той вече заяви, че няма да внесе искане за касиране на вота. Нищо че зам.-шефът на партията по-рано заяви, че Цацаров е длъжен да го направи, защото е само "пощенска кутия".

Юристи обаче отхвърлиха като правно неиздържано твърдението на Цветанов. 
"В Изборния кодекс пише, че органите, които имат право да пращат жалби до КС, "могат да сезират" с искане за касиране на вота. "Могат" означава, че имат право и да не внесат подобно искане", обясниха юристите. Така на ГЕРБ остава само да чака да се сформира парламентът и собствените депутати да внесат жалбата до КС.

В този случай е спорно какъв е срокът, в който трябва да бъде вкарано искането. По закон партиите имат 7 дни от обявяването на резултатите от изборите (т.е. до 22 май), за да ги оспорят, а след това органът - посредник за жалбата до КС, има нов срок, за да я внесе в съда - до 30 май. Но когато посредникът са депутатите от същата партия, която иска касиране на вота, ще е странно те да се сезират взаимно. Затова най-чистият вариант за ГЕРБ ще е избраниците на партията да внесат жалба в КС до 22 май, обясниха юристите.