Парламент от вторник с председател Янаки Стоилов

Най-доброто от печата

18-05-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Орешарски готов с проекто-кабинет до 24 май

Янаки Стоилов е най-вероятният нов председател на Народното събрание.

42-ият парламент стартира на 21 май. Президентът подписа вчера указа за свикването му. Стартът ще бъде даден от доайена - червеният Стефан Данаилов. БСП настоява новият парламентарен шеф да се избере в същия ден.

Името на левия юрист за председател окончателно изплува вчера, след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че начело няма да застане човек нито на ДПС, нито на "Атака".

Интрига все пак остава, защото няколко часа часа по-рано Сергей Станишев не изключи подобна възможност. В четвъртък пък Бойко Борисов допусна, че ще сложат шеф на НС "Атака", за да унижат ГЕРБ. Членове на червеното ръководство потвърдиха, че името му се обсъжда, но не отрекоха и друг вариант за ляв председател.

Самият Стоилов коментира, че въпросът ще се обсъжда в контекста на цялостната управленска конструкция. "Аз съм един от хората с най-дълъг стаж в НС, политически и професионално съм преминал през всякакви ситуации, отстоявал съм последователно позиции, включително в защита на парламентаризма. Винаги съм с 

Междувременно стана ясно, че Пламен Орешарски сам сондира експерти за екипа си. Той ще бъде готов до 24 май с пълния проекто-състав. Източниците ни са категорични, че нито един от министрите в служебния кабинет няма да намери място в него.

Само едно име засега и сигурно в новото правителство - Кирил Ананиев за финансовото министерство. Това е експертът, известен като най-добрия "бюджетар".

Бъдещият премиер Орешарски е готов вече и с програмата си, която ще бъде изпълнявана на три етапа. Първият е "светкавични мерки" за първите 100 дни от управлението. Вторият етап включвал първата година от него и третият етап бил за целия мандат.

Вече е ясно, че целта на плана "Орешарски" да се изпълни конкретна програма за увеличаване на доходите, спиране на рекета и борба срещу монополите в енергетиката.
Бившият финансов министър е готов с план как държавата да се разплати със забавени плащания към бизнеса - ДДС и обществени поръчки. Няма да се вдигат данъците за бизнеса.

Ще се запише минимална заплата от 450 лв. и индексиране на пенсиите с размера на годишната инфлация. Планира се също държавната банка за развитие да отпуска евтин кредитен ресурс, гарантиран от държавата, за да се съживи бизнеса и да се отворят нови работни места.

Веднага след старта на парламента - в сряда, Сергей Станишев ще представи Орешарски на европейския ляв елит. Двамата отиват в Лайцпиг за среща на лидерите на ПЕС по повод 150-годишнината на Германската социалдемократическа партия. Ще видят с левия кандидат за канцлер на Германия Пеер Щайнбрюк.

В понеделник пък ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" трябва да се разберат за разпределението на местата в пленарната зала и за стаите. Очаква се ГЕРБ да вземат десния блок от парламентарни банки, БСП - левия, а ДПС и "Атака" да си поделят двата края на централния блок.

Новите депутати, които нямат жилища в София, ще бъдат временно настанени на хотел. Очаква се обществената поръчка за избор на такъв да бъде пусната в понеделник. Това се налага, тъй като някои от ведомствените апартаменти се нуждаят от ремонт, преди да посрещнат новите си обитатели.

Това се налага, тъй като някои от ведомствените апартаменти се нуждаят от ремонт, преди да посрещнат новите си обитатели.

Народните избраници, които са ползвали служебните си жилища в двата месеца между разпускането на парламента и старта на новия, са плащали наем между 300 и 500 лв.
От около 100 апартамента, които трябва да бъдат освободени от бившите депутати, 60 вече са празни, разкриха запознати. 4 били за основен ремонт, в останалите ще има само козметично освежаване.

НС вече е пуснало обществена поръчка за доставка на нови мебели за депутатските жилища за 102 хил. лева без ДДС. Ще се купува обзавеждане основно за трапезарии - маси, столове и шкафове, и за спални - легла и трикрилни гардероби, нови пухени завивки и дюшеци.

За двете сгради на парламента се поръчват три вида столове - директорски, офис и посетителски, бюра, контейнери и дивани двойка. Нови мебели ще има и в стола в президентството. За базата във Велинград ще се вземат градински мебели от ратан.
609 хиляди е заделил парламентът за нови компютри - настолни и преносими, сървъри и компютърни конфигурации.

Президентът пожела пълен мандат за кабинета
Вярвам, че парламентът ще подходи отговорно към съставянето на правителство, което да изкара пълен мандат, а не три месеца.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти вчера. Той проведе консултации с лидерите на четирите парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". На тях лидерите им му предложили две дати - 21 май и 23 май, за свикване на първото заседание на 42-то НС. Той избрал лично първата.

Президентът издигна идеята още в първите дни депутатите да се обединят около обща рамка чрез акт на парламента за приоритетите на 42-ото НС през следващите 4 г. Според него това би било много силен държавнически жест. Предишни народни събрания вече били излизали с декларации за приоритетите.

"Ако обаче такъв акт не бъде приет от новия парламент, аз дължа на българските граждани и поемам ангажимент в рамките на следващия кръг консултации от президентството да се чуят ясно решенията и ангажиментите на политическите партии", каза Плевнелиев.

Във вторник от парламентарната трибуна той ще направи обръщение към нацията и новоизбраните народни представители, в което ще коментира предизборната кампания.
Няма да отлагам, а ще вървя напред към формирането на парламент и работещо правителство, каза държавният глава в отговор на въпрос за искането на ГЕРБ за касиране на вота. По-рано на излизане от "Дондуков" 2 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да иска от държавния глава той да сезира Конституционния съд. Обясни, че заявил на Плевнелиев как това си е партийна работа и той няма да бъде замесван в нея.

От него като президент трябвало да се очаква да действа, а не да протака.

"Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово конституционно право. Като президент ще се съобразя с това решение. Конституционният съд пък ще си носи отговорността на базата на всички доказателства", заяви Плевнелиев. По думите му след конституирането на Народното събрание ГЕРБ ще има възможност да внесе жалба до Конституционния съд с подписка от най-малко 48 депутати.

В коментар на идеята за нови избори, за да могат в парламента да влязат повече партии, президентът заяви: "Категорично гарантирах на българските граждани, че от мен могат да очакват спазване на конституцията и съобразяване с правовия ред в държавата. Президентът не е този, който може да преценява колко партии да влязат или да не влязат в един парламент. Моята позиция е позицията на отговорните институции и на крайната институция в държавата, която дава шанс на институциите да си носят отговорността - Конституционният съд".

Плевнелиев заяви, че от него може да се очаква да действа, а не да протака; да търси конструктивен диалог и консенсус с всички, а не да се заиграва с един или друг политически субект. Той уточни, че консултациите за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъдат проведени след свикването и структурирането на Народното събрание.

"Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизирана от партийни битки и противопоставяне държава. Защото от това няма да спечели никой ", каза още държавният глава. Според него проблемите пред нацията са ясни.

А постигането на разбирателство между народните представители за приемане на законодателни промени по наболелите проблеми на нацията е напълно достижима цел. 
Плевнелиев призова политиците да покажат, че "могат да говорят помежду си, да загърбят противоречията, да търсят разбирателство и да се обединят около разумни решения".

Той бе категоричен, че президентството няма да има роля във формирането на правителството. Това трябвало да стане в парламента и в партийните централи. 
Президентът бе категоричен, че няма да допусне в президентската институция "да се водят каквито и да е било коалиционни преговори или да се оставят съмнения за каквито и да било уговорки. Той посочи, че по време на вчерашните консултации
не е обсъждана формулата на бъдещия кабинет. "Оттук насетне предстои много работа. Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решения на проблемите. Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизирана от партийни битки и противопоставяния държава, защото от това няма да спечели никой. Дължим го на българските граждани", заяви президентът след разговорите.

"Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората", каза още държавният глава.