Станишев иска парламент до 22 май

Лидерът на социалистите ще настоява за бързо свикане на Народно събрание

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев пристигна в Президентството за консултациите с президента Росен Плевнелиев.

Той заяви, че ще настоява пред президента да свика Народното събрание час по-скоро, "защото няма време за губене".

"Страната се намира в изключително тежко състояние – финансово, икономическо и хората очакват работещи и легитимни институции", каза лидерът на червените преди срещата с президента Росен Плевнелиев.

"Ще настояваме още в началото на седмицата – на 21 май – Св. Константин и Елена, и най-късно 22 май, да се свика заседание на парламента, за да започне да функционира Народното събрание и да почва да решава проблемите на хората. Това е най-важно в момента. Не може безвластието и хаосът да продължат", посочи Станишев.

Абсурдна е ситуацията - партията, която заявява, че е победител иска касиране на изборите. Кой иска касиране на изборите - тези, които ги правиха. Мотивът за касиране на изборите, който беше изтъкнат вчера, е нелеп, добави лидерът на БСП.

Ще търсим не работа за хора, а хора за работата. Имаме варианти за всяка една позиция в бъдещото правителство. Ще търсим хора с решителност, с отговорност, заяви още Станишев.

Той каза, че още преди половин година е заявил: "България се нуждае от програмно правителство, с експерти, които да бъдат много добри управленци в своята сфера."

А не да търсим "експерти" по кръстовища, както правеше господин Борисов и да се сменят през два-три месеца", добави Сергей Станишев.

Той подчерта, че БСП е готова да поеме отговорност за съставяне на правителство. "Започваме консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, обществени организации. На тази база и кандидатът за премиер ще внесе и проект за състав на правителството. България се нуждае от програмно правителство, на разума, на националните приоритети"

Станишев подчерта, че БСП е готова да поеме отговорност за съставяне на правителство. "Започваме консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, обществени организации. На тази база и кандидатът за премиер ще внесе и проект за състав на правителството. България се нуждае от програмно правителство, на разума, на националните приоритети"

Сергей Станишев ще даде изявление и след края на консултациите.

 

След консултациите с държавния глава, лидерът на БСП заяви, че с президента Росен Плевнелиев имат абсолютно идентична позиция - трябва бързо да се свика Народно събрание, да се започне работа по нов правилник.

Станишев предложил датата 21 май за свикването на 42-то народно събрание. Все още не се знае дали Плевнелиев е одобрил датата, тъй като първо трябва да преговаря и с другите политически партии.

На въпрос за предложението на ГЕРБ за повторни избори след 2-3 месеца, Станишев каза, че тази партия цели хаос в държавата и влизане във властта през задния вход, за да замитат следи за безобразия.

"Бойко Борисов да си гледа работата, никой не желае да разговаря с него", каза лидерът на БСП. "Трябват ни експерти, които могат да измъкнат България от блатото, в което ни вкара ГЕРБ."

"Катастрофата до която ГЕРБ доведе държавата не може да се решава с дребни партиини сметки. Ние ще предложим една принципна рамка от какво се нуждае страната днес. Това не може да бъде кабинет на две партии, които например застават зад програмното правителство, трябва да се води диалог. С "Атака" не сме водили разговори, в момента финализираме вариант за програма на правителството. Първите 100 дни- спешните мерки, цените на тока, плащането на сметки, стартирането на първия учебен ден, енергийните помощи, изброи Станишев това, което трябва да се направи в близо бъдеще. Той добави като второ и трето програма за една година, която да даде стабилност и програма за мандата.

На въпрос какво ще стане с тази програма, ако това правителство изкара 2-3 месеца и не е стабилно, Станишев каза: "Не берете грижа за това. Правителството ще е стабилно, ако работи."

Той добави, че БСП ще прояви пълно разбиране към институции. Партията е готова да води преговори с всички останали такива.

"Най-силните хора могат да бъдат и далеч извън БСП, ако могат да вършат работа", поясни лидерът на социалистите. Станишев е готов да заложи повече на експерти, отколкото на партийни фигури. Той поясни, че Орешарски ще предложи структура на МС и екип, който не може да бъде партийно разделен.

Сергей Станишев отказа да коментира присъствието на служебния министър Марин Райков в Президентството, както и въпрос дали Искра Фидосова е звъняла на депутати от БСП.

Не разполагам с техниката на Цветанов за подслушване, заяви лидерът на социалистите.