Прибраха имигранти в САЩ за нелегални цигари

16 палестински имигранти са арестувани за нелегален трафик на цигари, щетите възлизат на 80 млн. долара

Полицията в Ню Йорк арестува 16 палестински имигранти за нелегален трафик на цигари. Задържаните участват в престъпна група за незаконна търговия, а за трима от тях властите предполагат, че имат връзки с терористични групировки.

 

От щатската прокуратура допускат, че нанесените щети в бюджета възлизат най-малко на 80 млн. долара в размер на укрити данъци. За водачи на групировката се спрягат имената на братята Басел и Самир Рамадан, арестувани тази сряда в Мериленд. При полицейската операция в дома и в колата на Басел са открити 1,5 млн. долара в брой в найлонови пликове.

 

Престъпната схема била колкото проста, толкова и ефективна: цигарите се пазаруват от търговец на едро във Вирджиния, престояват известно време на склад в Делауер, после пристигат в Ню Йорк и околностите за продажба "на дребно".

 

Полицейският комисар на Ню Йорк Рей Кели съобщи пред медиите, че един от арестуваните палестинци е въртял през 90-те години на миналия век бизнес, частично финансиран от слепия духовник Омар Абдел Рахман. Последният излежава доживотна присъда за планирани терористични действия в Ню Йорк. За друг от задържаните е становено, че е бил "дясна ръка" на имигранта от Ливан, който през 1994 г. откри огън по микробус с еврейски студенти на Бруклинския мост. Трети от престъпниците се оказал секретар на човека, набирал средства за терористичната групировка Хамас , която управлява в Ивицата Газа, уточнява комисар Кели.