Касирането на изборите е абсолютно ненужно, отсече омбудсманът

Според Константин Пенчев България се нуждае от правителство, каквото и да е то

Касирането на изборите е абсолютно ненужно и България няма нужда от това, каза националният омбудсман Константин Пенчев в ефира на bTV.

Той коментира юридическите измерения на обжалването на вота с думите, че сегашната Конституция посочва, че изборите са необжалваеми.

Има и ситуация, в която депутатите от ГЕРБ могат и сега да сезират Конституционния съд. Пенчев обясни това с решение на КС, което гласи, че мандатът на Народното събрание започва от датата на изборите, а не на свикването му и полагането на клетва.

Омбудсманът беше категоричен, че въпреки юридическите схватки и тълкувания България има нужда от правителство, каквото и да е то.

"Хората нямат нужда от касиране на изборите. Нагледахме се на апокалиптични картини - преврати, флашки, записи. Трябва ни кабинет, какъвто и да е той", заяви Константин Пенчев.

Bulgariautre.bg напомня, че вчера, на първата пресконференция на ГЕРБ след вота на 12 май, председателят на партията Бойко Борисов заяви, че ще иска касиране на изборите. Причината е грубото погазване на закона в деня за размисъл, по думите на Борисов.

Ако Конституционният съд не се е произнесъл до връчването на мандата, лидерът на ГЕРБ каза, че ще предложа правителство на малцинството.