17 май – Световен ден за борба с хипертонията

Животът

17-05-2013, 07:30

Снимка:

rzi-starazagora.org

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Тази година мотото на Световния ден е: "Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм”


Световният ден на хипертонията (СДХ) е иницииран от Световната лига по хипертония с цел да се повиши информираността на обществото за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Затова през тази година мотото на Световния ден е: "Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм”, като се поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония. Статистиката показва, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по-ниско и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване, което налага обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори.


РЗИ Стара Загора подкрепя инициативата на Българската лига по хипертония за разкриване на мобилни пунктове за измерване на артериалното кръвно налягане и активно се включва в националната кампания по отбелязването на Световния ден.


На 18 май в Стара Загора, в парк "5 октомври", до фонтана от 10.00 до 16.00 часа ще бъде разкрит мобилен пункт, където жителите на града ще могат да изследват безплатно артериалното си налягане чрез нова технология, която ще позволи да се диагностицира и сърдечна аритмия (предсърдно мъждене), ако такава съществува.


Партньори в измерването по покана на РЗИ ще бъдат и студенти от Асоциацията на студентите медици в България – клон Стара Загора.


Експерти от институцията ще раздават печатни материали със съвети за контрол и превенция на високо кръвно налягане и ще информират по проблемите на хипертонията.