ЕС ни реже 15 млн. евро от парите за земеделие

Най-доброто от печата

17-05-2013, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите бяха платени от кабинета “Борисов”, но по карта на нивите, изработена от правителствого на Станишев.

Тежък шамар - нова глоба от над 15 млн. евро, отнесе българското земеделие от Брюксел заради неправомерно раздадени субсидии за земя за 2009 г. Парите бяха платени от кабинета “Борисов”, но по карта на нивите, изработена от предишното правителство на Станишев. Причина за глобата са грешки в картата, заради които неправомерно са субсидирани парцели. При тройната коалиция картата не бе актуализирана, въпреки, че имахме поет ангажимент към Брюксел.

 Глобата става ясна от писмо на зам. генералния директор на Генерална дирекция “Земеделие” (ГД АГРИ) Рудолф Мьогеле, препратено на 17 април т.г. от посланика ни в ЕС Димитър Цанчев до българските власти и получено у нас на 26 април т.г.

“ГД АГРИ запазва своята позиция, че за 2009 г. прилагането на плащането на площ в България не са били в съответствие с европейските правила. В тази връзка тя предлага от финансирането от общността да бъде изключена сума в размер на 15 351 036,93 евро”, пише в писмото, с което “Труд” разполага. Документът е изпратен до земеделския министър Иван Станков и неговите заместници, до шефа на фонд “Земеделие” Румен Порожанов и до кабинета на министъра по еврофондовете Илияна Цанова. В писмото се посочва още, че ако българските власти решат да обжалват глобата, те трябва да уведомят помирителния орган на ЕК до 30 дни след неговото получаване.

От Министерството на земеделието заявиха пред “Труд”, че ще обжалват санкцията и че вече е сформирана работна група между експерти на фонд “Земеделие” и ведомството. По тяхно мнение санкцията трябва да е поне двойно по-ниска и доказателства за това ще бъдат събрани до 3 юни.

Това е поредна глоба, която отнася България заради евросубсидиите за ниви. Санкцията за 2008 г. бе 49 млн. лв., а за 2007 г. - 40 млн. лева. Тя е наложена след симулационна процедура, при която се съпоставя новата карта на нивите, изработена през 2011 г., с тази, по която са раздавани субсидии през 2009 г. Така е установено, че са субсидирани парцели, които или не са били ниви, или не са поддържани, за да бъдат премирани. Глобата би трябвало да се удържи от субсидиите за 2013 г., които ще се изплащат след януари 2014 г.