Магистратите не могат да решат виновна или невинна е Мургина

ВКС върна в САС делото срещу бившата изпълнителна директорка на НАП

Върховният касационен съд върна делото на бившата изпълнителна директорка на НАП Мария Мургина за ново разглеждане.

Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд от 20.06.2012г., в частта, с която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди. Така ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на Софийски апелативен съд, от стадия на съдебното заседание, само в отменената част. Върховните магистрати оставят в сила присъдата на САС в останалата й част. Решението им не подлежи на обжалване и протест.

Bulgariautre.bg припомня, че в средата на миналата година Софийски апелативен съд оправда Мария Мургина. Бившият директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина стана преди около година и половина първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление.

СГС тогава я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати. Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева. СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

САС отмени присъдата, която и наложи първоинстанционният съд. Според съда Мургина не е нарушила закона, като е указала да се променят констатациите в ревизионен доклад на фирма "Плевен 1999" ООД. По това обвинение първият съд я беше признал за виновна и я осъди на четири години затвор. САС я оправда и по второто обвинение, за което бе осъдена от СГС на три години затвор. Апелативните магистрати прецениха, че тя не е принуждавала началника на НАП в Силистра Милена Цолчовска сама да подаде молба за напускане, тъй като ще бъде уволнена.