ВСС застана срещу атаките на Цветанов

Политика

16-05-2013, 12:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Партии готвят дестабилизацията на България, алармира Цветанов

Бившият министър обвини прокуратурата, че участва в сценарий за дестабилизацията на страната

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която подкрепя работата и действията на прокуратурата в последния месец, предаде БГНЕС. За нея гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система. Двама бяха против, а двама се въздържаха.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев посочи, че извън залата вероятно ще има гласове, които ще кажат, че днес е по-лесно да се подкрепи тази декларация, отколкото онзи ден.

"Аз лично убедено ще подкрепя декларацията", каза той.

Юлиана Колева, която бе избрана от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ, възрази като каза, че до момента позицията на този ВСС е била последователна, но с тази декларация се влизало в политически спор.

Документът е и в израз на неодобрение към определени реакции и коментари по повод работата на прокуратурата.

За това, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизацията на страната говори бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в деня за размисъл.

Недопустимо е един държавник да използва такива думи, каза членът на ВСС от съдебната квота Камен Иванов. Той допълни, че ако това не са думи на държавник, тогава е друга работа. Той подчерта, че не може да приеме, че българската прокуратура е съставена от предатели. Иванов изтъкна,че не трябва да се мълчи срещу такива изказвания и че нито един политически фактор, няма право на такъв изказ.

В декларацията се споменават и определенията, които се чуха за действията на прокуратурата като национално предателство.

Според Камен Ситнилски, напоследък съвсем лекомислено и безотговорно се използват много тежки квалификации по отношение на незаконосъобразни действия на прокуратурата, само защото на определена политическа сила или лидер тези действия се струват неизгодни.

След откриването на 350-те хиляди бюлетини в Костинброд, експремиерът Бойко Борисов обвини прокуратурата за загубата на 5-6 процента, вчера се появи и анонимен мейл в подкрепа на тезата на лидера на ГЕРБ.