Окончателно! БНБ с терен за нова централа (+)

Мисия Пловдив

16-05-2013, 10:23

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Теренът на БНБ отново не мина

Общината не успя да дари терен на БНБ

Общината взима централата на БНБ

Общината дари място до Скобелева майка, получава сградата на центъра

С 39 гласа "за" и 3 "въздържал се" пловдивските старейшини приеха да дарят имота от близо 7 декара на ул. "Ягодовско шосе" №2 на БНБ. Там банката ще построи своя нов национален логистичен центрър. В замяна Общината ще получи сградата на трезора до подлеза на аптека Марица.

Тази точка от дневния ред предизвика голям дебат сред съветниците. Дани Каназирева поиска да узнае, защо Пловдив раздава имотите си. Конкретният терен е подходящ за строеж на общински жилища, подчерта тя. Освен това изтъкна, че е редно сделката да бъде описнаа казто замяна, а не като взаимно дарение попита. От трибуната обаче бе изтъкнато, че замяна на имоти може да има само между местните власти и държавата. Каназирева обаче атакува отново с въпроса, дали общината вече е получила имота на центъра, или това е само намерение.

За да внесе яснота по въпроса на трибуната застана Иван Мавров от БНБ. Банката е избирала между 5/6 варианта за изграждане на новия си логистичен център преди да бъде избран Пловдив. След като е взето решение в края на миналата година управителният съвет е предприел процедура за преговори с общината.

Сградата на ул. "Райко Даскалов", която общината ще получи, е с 1,3 милиона лева по-скъпа от терена до Скобелева майка. БНБ обаче няма да иска разликата да й бъде изплатена. С изграждането на новия логистичен център ще се разкрият и нови 200 работни места. Други търговски банки също са проявили интерес към проекта. Така финансовият район има потенциал да се развие и Пловдив може стане подобие на Франкфурт, който е финансова столица, само че на река Марица.

От трибуната се изказа и Гиньо Матев. Теренът, който се дарява, е силно обрасъл, който затруднява ОП "Градини и паркове". Жителите в района също се оплакват от неугледния вид на имота. 200 работни места в сегашната криза са само плюс за Пловдив, а при тази инвестиция парите ще останат и в града. Плюс това тези 1 300 000 лева са в полза на общината. БНБ не е частно лице, всички имаме доверие в нея. И сега трябва да е така, заключи Матев.

В първоначалния си вид предложението не бе приемливо, но вече е достатъчно прецизирано. Получихме и уверение лично от представител на банката, изтъкна на свой ред Николай Радев от БСП. Инвеститорите не трябва да подминават Пловдив по магистралата. Затова ще подкрепим дарението, категоричен бе социалистът.

Има спорни и безспорни решения. Не бива в конкретния случай да намесваме личния си интерес, защото това решение е безспорно. БНБ трябва да се задържи в Пловдив, аргументира се и Спас Гърневски.