Сотир Цацаров: Ако някой си е мислил, че прокуратурата ще е само пасивен наблюдател, е сбъркал човека!

Най-доброто от печата

16-05-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Прокурорите, които са достойни, не са анонимни"

- Г-н Цацаров, как разбрахте за писмото от група "достойни прокурори"?

- Както ви казах, собственикът на радио К2 ме събуди снощи в 23,20 часа с настойчиви позвънявания и после с още няколко есемеса. След това ми прати всичко това по имейл. Прочетох го и отговорих, че не виждам нищо обезпокояващо в това анонимно писмо и тази проверка. Аз така и не разбрах какъв е проблемът в крайна сметка по отношение на самите документи. По отношение на писмото имам своето обяснение. То е изпратено от имейл, който е
идентифициран с
подател Борислав
Сарафов, но това
не е от Борислав
Сарафов
Писмото е адресирано от група "достойни прокурори". Ще кажа само - прокурорите, които са достойни, не са анонимни. А прокурорите, които не са достойни или са достойни, са малко по-грамотни от човека, който е писал това писмо. Писмото, доколкото разбирам, е като три вещици - едната е БСП, другата е Делян Пеевски, а третата съм аз.

Излиза, че в крайна сметка тези вещици са манипулирали целия този спектакъл.
Някак си странно ми се вижда, че вчера, след като бе обявено, че прокуратурата ще поиска имунитета на бъдещ народен представител (Цветан Цветанов - б.р.) и че днес се очаква пресконференция на прокуратурата, някой обяви, че сме смъкнали изборния резултат с 5 или 6 процента, а някак си това писмо се вгражда доста добре във всичките тези тези.

Оттам отиваме към самите документи. Дали документите са идентични. Да, абсолютно идентични са. Да, документите не са фалшифицирани. Какво представляват документите? Това е част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС. Документите обаче не са цялата проверка, която прокуратурата е възложила на ДАНС. Т. е. те са подбирани избирателно. Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи, в които не виждам нищо притеснително. Когато има ясен сигнал и той се идентифицира сам. Единственото притеснително е, че обясненията и проверката на ДАНС са подбирани доста избирателно. Целта на този имейл е буквално да опровергае това, което ние бихме могли да съобщим днес.

На подателя на имейла ще кажа само, че трябва да чете много внимателно, защото, когато е изпратил доклада за експертното мнение, не е прочел, че в него, мисля, че т. 3, където е текстът "беше ми показано складово помещение с неизвестен брой отпечатани бюлетини, представляващи брак, и напълно годни бюлетини, представляващи над тираж" по думите на г-н Бончев. Да, г-н Бончев упорито твърди, че това е технологичен брак. Само че това го твърди след 3 часа и след няколко телефонни разговора, а ще стане ясно с кого. Свидетелят Бончев използва термина технологичен брак, но първоначално той говори ясно за над тираж. Говори за онова, което икономическият му директор нарича бюлетини в излишък, т. е. бюлетини, които предварително се напечатват свръх заявеното количество. И най-после, документите са сканирани и са разпространени в интернет. До настоящия момент сигналите и оригиналите на тези документи, които са излезли в интернет пространството, не са се намирали в прокуратурата. Прокуратурата си ги получи обратно преди около половин час. Те се намираха в ДАНС. На нашия екземпляр пише, че е получено от определен агент на ДАНС, а в този в интернет е без такава записка.

- Разпоредихте ли проверка откъде са изтекли документите?

- Ясно е, че не са изтекли от прокуратурата. Тепърва ще проверяваме откъде са изтекли документите.

- А при следваща такава акция, след като и ДАНС е пробита, вие с кого ще работите?

- Мисля, че остана
само пожарната
охрана
Попитахте ме дали аз имам какво да кажа. На авторите на това писмо "достойни" или "недостойни", които не са прокурори и това ми е ясно, мога да кажа следното: Ние ще си свършим работата. Нека ме чуят много добре!

- Г-н Цацаров, как ви се струва тази конфигурация от три вещици и вие в тази компания, как си я обяснявате?

- Ами виждам се като вещица. Не знам как да си го обясня. Тук вътре пише, че има насилие, а мисля, че и купуване на прокурори, дори физическо насилие над прокурори. Ако искате, можем да ви предоставим списък на всички прокурори, които са работили по делото.

- Казахте, че се виждате като вещица, но самостоятелно или в комбинация с някого?

- То, ако си вещица, има ли значение в комбинация ли си, или не?

- Разпоредихте ли проверка кой е изнасял документи от прокуратурата?

- Мисля, че ясно обясних, че
ние не считаме,
че документите
са изнесени от
прокуратурата
Не, не съм разпоредил още проверката поради липса на технологично време. Но сега, като приключим, ще направим и това, защото такава проверка трябва да бъде разпоредена с единствената забележка, че не ми е пратено от оригиналния имейл, на който е пратено на вас, а от собственичката на К2.
Мисля, че имаше и още въпроси от рода на това чий човек съм?
Ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката, човека, от това повече не мога да ви отговоря.

- Г-н Цацаров, как си обяснявате упреците, че от човек на Цветан Цветанов и Бойко Борисов станахте техен враг?

- Аз не съм враг на никого.

- Но така излиза..

- Така излиза, защото вие считате така или защото така излиза, защото прокуратурата беше посочена като...

- Четем коментари...

- Какво значи четете коментари? Всеки има право на мнение. Казах ви ясно, не ме карайте да ви повтарям. Обществото и политиците, тези, които творят законите, трябва да решат дали искат спокойна, безметежна прокуратура, дали искат съгласна прокуратура, дали искат нормална прокуратура. Ако искат нормална прокуратура, моите разбирания са, че
аз се стремя
към нормална
прокуратура
А ако не съм човекът, който може да направи нормална прокуратура и пречи с това, очевидно е допусната грешка. Но нямам намерение да променям начина, по който работя досега.

- Вие казахте, че г-н Бончев е разговарял с някого по телефона. Можете ли да кажете кой е този човек?

- Не, не мога да кажа, защото това е висока следствена тайна, но го зная.

- А знаете ли кой издаде четата на Бареков и компания?

- Засега не.

- Знаете ли дали при приключване на договора за отпечатване на бюлетините не би трябвало да бъде иззет диск. Това има ли го в договора?

- В договора няма никакви разпоредби по този въпрос. Тепърва ние ще изясняваме, защото техниката е изключително модерна и ще се прави експертиза със специалист полиграф от печатницата на БНБ. Ще се изяснява целият режим на печатане на машината, времето, в което тя е работила. Това е изключително съвременна и компютърно управлявана техника. Поради тази причина каквото са могли, колегите са иззели, а останалото е запечатано, като команден пункт и ще бъде предоставено на експертите.

- Можете ли да кажете какви са вашите подозрения за това как точно писмото, изпратено до медиите, се вгражда в изброените от вас събития?

- Защо трябва да казвам подозрения, аз просто подредих фактите. Да казвам подозрения, означава да кажа нещо, което не мога да докажа, а това не ми е присъщо.

- Предприехте ли някакви действия срещу Тв 7?

- Действията срещу Тв 7, както и действията срещу лидерите на политическите партии, които след това се надпреварваха да се появяват по телевизионните студиа, трябва да се предприемат от ЦИК. Изборният кодекс има разпоредби, които предвиждат наказания за нарушения в деня за размисъл, докато в НК няма такива разпоредби.

- Имате ли данни за други количества, които да са изнесени от печатницата?

- Категорично няма такива данни. С тази тема не бива да се спекулира. Аз също мисля, че с изключение на бюлетините, които са били дадени по комисии, а как и защо, това ще го проверяваме, защото все пак нормално е, когато имаш проблем с бюлетините, да се обърнеш към РИК, а не към печатницата, което е доста странно.
Аз не мисля, че такива бюлетини са вече тръгнали към страната, за да се правят генерални изводи за деформиране на вота.

- Защо на 10-и не иззехте бюлетините, а няколко дни по-късно?

- Защото беше практически невъзможно поради количеството.