Проблемът с превозвачите стига до ЕК

Турция не е отговаряла на всички молби за съдействие от българска страна

Проблемът с българските превозвачи на турската граница ще бъде отнесен до Европейската комисия. Това каза за "Фокус" изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков. Още миналата седмица агенцията се срещнали с представители на турската митница, с шефа на митници регион Тракия и този на митница Капъкуле.

Това, което  поискахме от тях, е до решаване на спорни въпроси между България и Турция, турската страна да не прилага спорни разпоредби, заяви Божков.

Той уточни, че е поискана среща с министъра на транспорта, алармиран е турският зам.-министър, отговорен за автомобилния транспорт, уведомен е шефът на турската автомобилна агенция.

"Всички мерки, които могат да се предприемат, са направени", заяви изпълнителният директор на "Автомобилна администрация". Той отбеляза, че са уведомени премиерът и секретариатът на международния транспортен форум.
"Смятаме да отнесем въпроса с помощта на министерството и до Европейската комисия, тъй като касае страна членка и друга страна, която е кандидат за присъединяване към Европейския съюз", каза още Божков.
По негови думи - турската страна не е отговаряла на всички молби за съдействие от българска страна.

"Пример за това е и постигнатото разбирателство от миналата седмица, което очевидно, че не се спазва от турска страна. Тук е мястото да кажа, че българската страна, в лицето на "Автомобилна администрация" предприема реципрочни мерки спрямо товарния чуждестранен трафик през България, по-специално върху турски автомобили", заяви Валентин Божков.

Той допълни, че тези реципрочни мерки са в сила вече от два дни и спорните разпоредби, които турската страна не трябва да прилага спрямо български превозвачи, не се прилагат.

"Следим само за безспорни нарушения, извършени от чуждестранни, в това число и турски превозвачи. Ние не сме привърженици на правилото "око за око, зъб за зъб", каза още той.

Bulgariautre.bg припомня, че българските превозвачи поискаха премахване на едностранно въведените от Турция ограничения за продължителността на курсовете, заради което десетки автомобили стоят с дни на ГКПП-та, както и изискването за количество гориво в резервоарите.

Това стана в следствие на тенденциозният тормоз и негативно отношение от страна на турските митничари.