Коалиции в Президентството няма да се правят, заяви Плевнелиев

Политика

15-05-2013, 14:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Народното събрание трябва да започне работа до края на месеца, нови избори не са нужни"

България няма нужда от повторни избори. Това може да доведе до дестабилизиране на страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев в свое изявление преди минути.

Държавният глава не вижда причина за касиране на изборите и призова да бъде сформирано бързо ново правителство. В петък ще има консултации с лидерите на четирите парламентарно представени партии.

Не липсваха и нарушения по време на изборната кампания. Сигурен съм, че компетентните органи в кратки срокове ще довършат работата си по проверките. Съгласен съм и със заключенията на наблюдателите, че неприемливо е да се подкопават основите на демокрацията единствено с цел да се спечелят изборите, заяви Плевнелиев.

"Много мостове бяха изгорени в тази предизборна кампания, най-важното предизвикателство е да работят партиите за доверието на избирателите. Трябва да окажем, че можем да направим институциите работещи, като започнем от основата – Народно събрание. НС може да изкове необходимите реформи. НС трябва да излъчи правителство, то да е легитимно и да има ясни приоритети. Трябва да го излъчи открито пред очите на нацията", каза президентът.

Той подчерта, че на България й трябва работещ парламент и стабилно правителство.

"В президентството няма да има задкулисни договорки. Всичко ще бъде публично, коалиции в президентството няма да се правят. Ще изчакам ЦИК да обяви окончателните резултати, да разпредели мандатите и да обяви имената на депутатите. В петък ще разговарям с лидерите на партиите, влизащи в 42-то НС, за да постигнем съгласие, кога да бъде тържественото откриване на НС", съобщи Плевнелиев.

Той посочи, че в хода на кампанията имаше наистина немалко скандали.

"Създаде се допълнителна доза недоверие към институциите. Имаше и извънредна ситуация в деня за размисъл. Очаквам случилото се да бъде разнищено докрай. То няма да остане забравено, дължим го на гражданите. Имиджът на България беше силно накърнен, жалко за това. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори. Трябват политици, държавници, да действаме, трябва да се поеме отговорност за съставяне на правителство, за резултати, за стабилност, не за хаос. Народът е мъдър и той постави много сложна задача за решаване от политиците. Винаги ще има доволни и недоволни, правим избори много години подред. Като убеден демократ приемем вота на народа какъвто е и вярвам, че трябва да вървим напред. Задачата не е лесна, но е решима. С по-малко скандали и с повече работа ще дойдат и важните за нацията резултати, независимо от конструкцията в парламента", подчерта Плевнелиев.

Той е категоричен, че има граници в предизборната кампания и сега няма да е лесно да се състави правителство след всичките тези скандали.

"Проблемите на нацията остават, затова ни трябва парламент, колкото се може по-скоро. България няма нужда от повторни избори сега, това ще демотивира допълнително инвеститорите. Всички, които наблюдаваха процесите и прокуратурата, посочиха че вотът не е манипулиран, няма данни днес за това. Дори и арестуваните бюлетини не тръгнаха по страната. Държавата показа, че институциите могат да работят. Към момента не разполагаме с данни за тежки изборни нарушения и манипулации, които да доведат до въпроса дали е подменен вотът на нацията. Вотът на нацията не е подменен. Смятам, че трябва да вървим бързо напред към създаване на правителство. Вотът на гражданите бе зачетен", уверен е Плевнелиев.