НСИ отчита най-високата безработица от 2003 г. насам

За пръв път от началото на кризата броят на заетите бележи лек ръст

Безработицата през първото тримесечие на годината е нараснала с почти цял процентен пункт до 13.8%. Това е най-високата стойност на показателя от 2003 г. насам, съобщават Националния статистически институт (НСИ).

За първи път от преди кризата обаче броят на заетите е отбелязал ръст на годишна база, макар и минимален – с 2 хил. души. Така общият брой на работещите през първите три месеца на годината е близо 2.9 млн. души, а на безработните – 456.5 хил.

Данните на националната статистика показват, че броят на хората, които смятат, че няма да си намерят работа, намалява. Българите, които споделят, че се чувстват обезкуражени за възможностите да намерят препитание са намалели с 10.6 хил. души и достигат 236.7 хил.   А икономическата активност запазва тенденцията си на растеж. На годишна база тя нараства  с 1.6 пункта до 67% за във възрастовата група 15 и 64 години.
Данните, получени от НСИ могат да означават съживяване на икономиката, но също така може да са резултат от това, че броят на хората в трудоспособна възраст намалява. Логично следствие от това свиване е увеличаването на активните на пазара на труда. В този случай повишението може да е чисто механично.

От националната статистическа служба отчитат  и обръщане на тенденцията безработицата при мъжете да нараства повече, отколкото при жените. Това според статистиците може да се тълкува като раздвижване на пазара на труда при типичната за мъжете заетост – индустрия и строителство.

Младежка безработица във възрастовата група  15 - 24 години също намалява. Тя спада  с почти 2 пункта на  29.5%. Въпреки това понижение България остава една от държавите с най-много безработни младежи в Европейския съюз.