От бюлетините намерени в Костинброд е имало предвидени за Варна

Мисия Варна

15-05-2013, 12:55

Снимка:

Блиц/БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Става дума за напълно годни бюлетини

Главна прокуратура показа пред журналисти снимки на материалите от печатницата в Костинброд от където бяха иззети 350 000 бюлетини. На пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров и всичките му заместници оповестиха подробности за откритите изборни книжа в Костинброд.

Прокуратурата е иззела общо 22 палета с бюлетини. Всеки палет съдържа по 35 хиляди бюлетини, което  прави общо 770 хиляди бюлетини. Няма обаче установени маркирани бюлетини. Бюлетините в 10 от палетите не отговарят на понятието брак, а складовото помещение, в което са държани не е било заключено. 

"Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече, че се говори за напълно годни бюлетини, както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ", подчерта зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Част от бюлетините са били разпределени по региони - Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, външно министерство (за чужбина), Варна. "Ако приемем, че това е брак, проверяващият екип е трябвало да приеме, че е имало предвиден брак за всеки МИР", каза зам.-главният прокурор

Общият брой на досъдебните производства за нарушения при изборите са 64, поясниха още от прокуратурата. Апелативна прокуратура София е образувала 22, в Пловдив – 11, в Бургас – 10, във Варна – 11, във Велико Търново – 9, Военно апелативна прокуратурата – 1.