Бракуваните бюлетини били за Благоевград, Хасково, Кърджали...

Политика

15-05-2013, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Райков проверява случая с изтеклата информация от прокуратурата

Бюлетините в "Мултипринт" са били годни и неохраняеми, заяви Борислав Сарафов

В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във връзка с безпрецедентния скандал за откритите 350 000 фалшиви бюлетини, предаде БГНЕС.

Сарафов изложи част от материалите по досъдебното производство. Той каза, че при огледа на ДАНС в складово помещение в печатницата в Костинброд са открити 10 палета с бюлетини, като помещението, в което са държани, не е било заключено.

"Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече, че се говори за напълно годни бюлетини, както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ. Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов.

От материалите, прочетени от него, стана ясно, че въпросните бюлетини са използвани най-малко при три случая.

На 7 май са били необходими още 1880 бюлетини, тъй като ГРАО са променили списъка с избирателите за София област. Бюлетините били подготвени за 26-ти МИР София област в 4 кашона с по 500 броя, общо 2000 бр. бюлетини, допълнителен брой, взети от помещението, в което се съхранява технологичният брак.

Машините за печатане не са пускани, уточни Сарафов и показа протоколите, с които са предадени бюлетините.

Зам.-главният прокурор прочете свидетелските показания на Йордан Бончев, управител и собственик на печатницата.

"Годни бюлетини в нашия склад за брак не са останали. Нямам информация да са отпечатвани повече бюлетини от възложените по договора", се казва в тях.

В показанията на Росен Желязков, главен секретар на Министерски съвет, също се вижда, че допечатка не е възлагана на печатницата.

Тоест, всички допълнителни бюлетини, най-малко три пъти, са вземани от този склад, каза още Сарафо и подкани медиите да проведат следствени действия.

При така създалата се ситуация и при обвинението спрямо нас, че едва ли не манипулираме изборите с проценти и че едва ли не група прокурори, достойни, са притискани, а други купени – нямаме друг избор, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.