Новите лица в НС повече от ветераните

Най-доброто от печата

15-05-2013, 08:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Икономистите са най-много сред бъдещите депутати

Бъдещите народни избраници от 42-рото НС, които ще седнат зад депутатска банка за сефте, ще превъзхождат по численост колегите си с опит в коването на закони. Това показа проверка на „Монитор” на базата на разпределението на мандатите след провелия се предсрочен вот.

 

Най-много ще са новите муцуни в редиците на „Атака” и Коалиция за България. Едва 9 от общо 23-ма законотворци в бъдещата група на партията на Волен Сидеров са били депутати в предишните два парламента. Почти две трети от 84-те социзбраници пък ще положат клетва в НС за пръв път. При ГЕРБ и ДПС, които по последни данни ще разполагат съответно с 97 и 36 депутати, има равновесие между новобранците и ветераните. Сред избраниците от ГЕРБ без парламентарен стаж ще са и някои от министрите в кабинета „Борисов”, като Ивайло Московски и Лиляна Павлова, както и шефът на НАП Красимир Стефанов.

 

Превес в парламента ще имат мъжете. Една четвърт от състава на 42-рото НС ще наброяват представителите на нежния пол. Най-много ще са те в редиците на ГЕРБ – общо 30. Така всеки трети депутат от партията ще е дама, при 20 жени от БСП и по 4 или 5 от ДПС и „Атака”.

 

Най-възрастният депутат, който по традиция трябва да открие първото заседание на новосформирания парламент, ще бъде любимецът на няколко поколения жени Стефан Данаилов. Червеният избраник отпразнува 70-годишен юбилей миналата година. Конкуренция на актьора правят единствено Станислав Станилов от „Атака” с неговите 69 г. и 64-годишният Дончо Баксанов, който ще е най-възрастен в групата на ГЕРБ. Честта да удари първия звънец на предишното НС се падна на съпартиеца на Ламбо Андрей Пантев, който обаче реши да се пенсионира като депутат. По отношение на професиите най-многобройна ще е групата на икономистите в НС – общо 52-ма

 

Втори по численост ще са юристите, а трети инженерите. В редиците на ГЕРБ икономистите и финансистите ще са 26, а инженерите 16. Правистите пък ще са 14, сред които и шефката на правната комисия в предишното НС Искра Фидосова и бившият здравен министър Десислава Атанасова. Сред герберите ще има и 13 учители, 7 лекари, 6 мениджъри, по двама предприемачи и политолози и по един представител на ИТ специалистите, психолозите, а също и филолозите - в лицето на бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. С минимум 15 специалисти в областта на финансите ще разполага и БСП. Сред тях са номинираният за бъдещ премиер Пламен Орешарски, както и Жельо Бойчев, Румен Гечев, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. От социалистите 12 ще са завършилите право. В списъка попадат понатрупалите доста опит в политиката Мая Манолова, Янаки Стоилов, Михаил Миков, Младен Червеняков, както и издателят Мартин Захариев. Групата на левицата ще допълват 10 инженери, 6-има медици, 4-ма специалисти в областта на селското стопанство, трима историци, двамата спортисти Таньо Киряков и Георги Мърков, военен и дори бивш машинист на локомотив. В ДПС ще преобладават юристите - общо 10. Сред тях е и председателят на движението Лютви Местан, който е завършил и българска филология. От гилдията на икономистите и финансистите в ДПС ще има 8 депутати. Сред бъдещите законотворци от „Атака” пък ще има по трима икономисти и журналисти, по двама юристи и историци и един инженер.