Прокуратурата затяга примката около Цветанов

Най-доброто от печата

15-05-2013, 08:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не е ясно дали Сотир Цацаров ще поиска само имунитета, или и ареста на бившия вътрешен министър по делото за незаконно подслушване в МВР

Човекът, който всекидневно раздаваше присъди от парламентарната трибуна и телевизионния екран, е на път официално да стане клиент на прокуратурата. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е само на един имунитет разстояние от наказателно дело. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров декларира пред студенти в УНСС решимостта си да поиска от новия парламент свалянето на имунитета на Цветанов. Повод е скандалът с незаконното подслушване в МВР.

"Имунитетът на лицето, за което говорите, ще бъде поискан от прокуратурата след съставянето на новия парламент. Категорично ще го направим. Имунитетът ще бъде поискан пред всички и с доказателства", заяви Цацаров в отговор на въпрос на протестиращ за действията на прокуратурата спрямо Цветанов. От думите на главния прокурор стана ясно, че той заема изчаквателна позиция и се застрахова срещу бъдещи обвинения в нечиста игра. Избраният за депутат Цветанов няма защита на народен представител в определени периоди - от обявяването му от ЦИК за избран до конструирането на новото Народно събрание и полагането на клетва. Цацаров обаче даде да се разбере, че ще чака и няма да се възползва от тези "дупки".

Още преди изборите държавното обвинение загатна, че ще създаде неприятности на Цветанов. На 30 април от прокуратурата съобщиха, че са събрани достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър съзнателно е допуснал подчинените му да извършват престъпления. За това Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор. Заради имунитета на Цветанов разследването срещу шефовете на специализираната дирекция в МВР "Оперативно-технически операции", която се занимава с подслушване, беше спряно. Обвиняеми по него са Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров и шефът на отдел Радко Димитров. Срещу тях са повдигнати обвинения в престъпления по служба, след като прокуратурата откри фрапиращи нарушения при използването на мобилната техника за подслушване. По непотвърдена информация част от тях са свидетелствали, че са получавали устни заповеди от Цветанов за това. При акцията на прокуратурата част от обвиняемите са се опитали да унищожат доказателства, за да заличат следите за незаконните действия.

Все още не е ясно дали Цацаров няма да поиска и задържането на Цветанов. Това трябва да стане с друго, второ искане, ако парламентът първо му разреши да възбуди наказателно преследване. През годините е имало случаи, в които парламентът е разрешавал и двете неща - образуване на дело и задържане, като например при Андрей Луканов, или пък само първото, а не са давали съгласие за арест като при Александър Лилов. В парламента има достатъчно мнозинство от депутати от БСП, ДПС и "Атака", които биха дали разрешение и за двете.

По ирония на съдбата Цветанов може да се окаже разследван именно от главния прокурор, когото горещо подкрепяше за поста. На няколко пъти той и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично заявяваха, че Цацаров е най-подходящ. Изборът му стана, след като Пловдивският районен съд оправда бившия МВР шеф по делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу него. Самият Цацаров, дотогава шеф на Окръжния съд в Пловдив, призна при изслушването си във Висшия съдебен съвет, че е прочел делото, преди то да бъде разпределено на съдия.

Въпреки че все още казва, че има доверие на прокуратурата, Цветанов вече си позволява индиректна критика. Преди дни той заяви, че е благодарен на бившия главен прокурор Борис Велчев, че не е допуснал институцията да участва в изборите, намеквайки, че Цацаров прави точно това. Повод за думите му беше новината, че ден преди вота прокуратурата обяви, че е заловила 350 000 хил. бюлетини в печатница в Костинброд, собственост на общински съветник от ГЕРБ. Вчера Цацаров заяви, че няма вина за изтичането на информацията в деня на размисъл и се оправда с медиите. "Новината за акцията в деня на мълчанието не бе произведена от прокуратурата. Прокуратурата не участва в сценарии за дестабилизиране на страната. Ние не сме национални предатели", заяви той. Цацаров дори намекна, че медийно огласяване на акцията я е провалило, попречило е на събирането на доказателства и е изместило датата на провеждане. Днес се очаква прокуратурата да даде повече подробности.

Откакто прокуратурата обяви заключенията от проверката си, Цветанов не е спрял да отрича, че никога не е нареждал незаконно подслушване, но и не се отказа доброволно от имунитета си на кандидат-депутат, за да може разследването да продължи. "Когато приключат изборите и когато се внесат събраните доказателства, ще мога да преценя, на база това, което е събрано, и ще предприема действия, които съответстват на обществените очаквания", обяви той. Нямало да го направи по-рано, "защото в условия на предизборна кампания всичко, което се случва на хората, им изглежда доста съмнително".

Борисов пък заяви, че ако в сигнала за подслушването има нещо вярно, той ще свали доверието си от заместника си. Вчера и двамата не коментираха изявленията на главния прокурор.

 

ВТОРИ УДАР

След повече от две години окръжната прокуратура във Велико Търново най-после прекрати разследването срещу четирима лекари от Горна Оряховица, за които Цветанов обяви, че умишлено са причинили смъртта на бебе, като са го оставили във фризер. Той дори си позволи да чете СРС-та от парламентарната трибуна. Медиците бяха оневинени последователно от петорна и деветорна медицинска експертиза. Според прокуратурата те не са извършили престъпление.