Край на случая с "бебето във фризера", лекарите са невинни

Четири медицински лица бяха обвинени в умишлено умъртвяване на новородено

Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебно производство по случая, добил известност като "бебето във фризера", поради липса на престъпление.

Скандалът разтресе страната през 2010 година, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов цитира разговор между лекари от горнооряховската болница, записани със СРС, от парламентарната трибуна. Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович бяха обвинени от МВР шефа, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева. Лекарите пък твърдяха, че детето е мъртвородено. Според Цветанов те умишлено са оставили живото бебе във фризер.

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС, заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна такава, водят до извод, че плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност.
Последващите действия - записването на процеса като аборт, а не като раждане, и неизпращането на трупа на бебето за аутопсия, на лекарите не осъществяват от обективна страна престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм, се казва в съобщението на прокуратурата.