Служебното правителство се провали, отсече Станишев

Масови проблеми в изборния ден откри лидерът на БСП

Ясно и категорично трябва да се каже, че служебното правителство на Марин Райков се провали в основния си ангажимент за провеждане на честни избори. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той заяви категорично, че е имало масови проблеми в изборния ден, масово бездействие на органите на реда, на МВР срещу купуването на гласове. "Стигна се до там, че една държава се оказа, че не може да осигури принтери с тонери, дейността на ЦИК и РИК беше под всякаква критика."

Червеният лидер добави още, че е бил осуетен заговор срещу демокрацията и правата на гражданите чрез залавянето на 350 000-те фалшиви бюлетини, които са били отпечатани.

МС се държа неадекватно по отношение на този криминален случай по отношение на собствената си отговорност. Ще се изяснява тепърва дали целият хаос е съзнателен, подчерта Станишев.

Bulgariautre.bg припомня, че в събота прокуратурата иззе 350 хиляди бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", която отпечата и официалните бюлетини за изборите на 12 май.

Служебният министър Марин Райков пък обеща честни и свободни избори. За целта инициира Граждански изборен борд и ротация сред служителите на МВР в изборния ден.

Станишев обаче заяви, че имало стотици примери за неадекватни и забавени решения и действия. "В чужбина на някои места в ЕС изборният ден приключи вчера следобед. На много места се гласуваше до 22.30 ч. противозаконно. Споменах за купения контролиран вот, добави Станишев. Той подчерта, че БСП не могат да признаят ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител на тези избори.

"Никой не може да каже каква част от техния вот е честен, каква част е купена, каква част е контролирана с част от бюлетините, които са били незаконно отпечатани, заяви лидерът на БСП. Той спомена за над 1000 сгрешени протоколи на СИК и това влияело на общия резултат.

"Въпреки това открито съдействие на служебното правителство към една политическа партия срещу договорки, БСП постигна като резултат в мандати повече от двойно увеличаване в сравнение с 2009 г. Нещо повече, ние сме единствената политическа сила, която реално увеличи подкрепата си", заяви Станишев.

Станишев е на мнение, че би било безотговорно да се иска касиране на изборите, въпреки нарушенията.

"Касирането би означава само оставяне на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство, запазване на статуквото и още по-безобразни следващи избори.", заяви той.

Лидерът на социалистите съобщи, че консултациите за БСП ще започнат първо с парламентарно представените партии без ГЕРБ и след това с другите, извънпарламентарни партии, които събраха немалко доверие на 12-ти май. Станишев каза, че ще се търси фирмиране на програмен експертен кабинет с качествени хора. Той посочи, че водеща и ключова фигура в диалога с цялото общество ще бъде Пламен Орешарски.

Безвластието на служебното правителство не може да продължава. Трябва час по-скоро президентът да свика Народното събрание, каза още Станишев. Той съобщи, че на 27 - 28 май ще се провежда Учредяване на парламентарна асамблея за Югоизточна Европа. Ще бъде нелепо България да не бъде представена на тази учредителна сбирка.