Доверието към ЕС все повече се срива

Най-висок е спадът на подкрепата сред френските граждани

Икономическата криза все повече изяжда подкрепата към Европейският съюз и неговата политика. Това показва изследване на американската компания "Пю Рисърч Център", озаглавено "Новият болен човек на Европа - ЕС". То е проведено сред 7 500 граждани на  8 страни-членки на ЕС през месец март.
Данните на изследователският център показват, че между 2012 и 2013 г. доверието към европейския проект  намалява от 60 на 45 процентни пункта. Това е  спад от 15%.  Най-голямо е понижението във Франция - с 19 пункта до 41% положителни мнения. Подкрепата за ЕС намалява  и в Испания. Там спадът е с 14 пункта до 46% подкрепа. В Германия одобрението към ЕС намалява с осем пункта до 60%. Само в Италия спадът е с един пункт. 58% от италиянците вярват в европейския проект.

Страните, в които процентът на подкрепата за ЕС вече беше нисък, продължават да регистрират понижение - Гърция до 33% (-4%) и Великобритания до 43% (-2%). Единствено в Чехия подкрепата за ЕС се увеличава с 4 пункта до 38%.

Одобрението за икономическата интеграция в Европа, която беше в основата на европейския проект, също намалява. Тя регистрира нов спад на годишна основа от 34% на 28% или понижение с 6 пункта. И тук той е най-голям във Франция - с 14 пункта от 36% на 22%. Следват Италия с понижение от 11 пункта и само 11% подкрепа. В Испания  одобрението към икономическата политика на ЕС намалява с 9 пункта. Така тя среща подкрепата  на  37% от испанците. В Гърция одобрението към икономическите мерки на Евросъюза  спада с още 7 пункта, подкрепа за тях изразяват 11% от гръцките граждани. Същият е спадат  и  в  Полша, с тази разлика, че  41% от поляците одобряват икономическата интеграция в Европа. Единствено в Германия подкрепата е над 50%, но и там има спад с пет пункта.

"Икономическата криза, която продължава, създаде центрубежни сили, които разделят европейското общество, разграничавайки французите от германците и германците от всички останали", посочват  изследователите от „Пю Рисърч Център". "Южните страни като Испания, Италия и Гърция се отдалечават все повече заради разочарованието им от Брюксел, Берлин и несправедливата според тях икономическа система", заключават те.

На въпрос дали икономическите условия са добри, едва 1 процент от гърците, 3 процента от италианците, 4 процента от испанците, 9 процента от французите отговарят положително.

Само в Германия 75 процента определят настоящите икономически условия като добри.

Сред лидерите в Европейския съюз най-голяма подкрепа среща германският канцлер Ангела Меркел. Работата й одобряват 74% от запитаните. Високо неодобрение към политиката на Меркел  очаквано изразяват  гърците – 88%.   57 процента от испанците са на същото мнение, както и 50 процента от италианците.

Второто място по одобрение е за британския премиер Дейвид Камерън. Доверие към неговата работа изразяват 37 процента от анкетираните. Най-лошо са оценени лидерите в Гърция, Италия и Чехия.

Германия е държавата, към която участвалите в изследването на "Пю Рисърч Център", изпитват най-голямо доверие. Седем от участващите в анкетата осем страни са посочили Федералната република за фаворит.

За намаляването на доверието към  Европейският съюз свидетелства и растящата популярност на партиите, които се застъпват против членството на страните в блока, посочват авторите на изследването.