По един нов милионер всеки ден от началото на годината

Най-доброто от печата

14-05-2013, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки от депозитните милионери държи средно по 2,5 млн. лв.

Всеки работен ден от 1 януари до 31 март т.г. в България се е "раждал" по един нов депозитен милионер. Влоговете за над 1 млн. лева са се увеличи с 65 за три месеца и вече са общо 714, сочи статистиката на БНБ. За същия период е имало 63 работни дни.

Това е абсолютен рекорд като темп на растеж. За сравнение в продължение на година - от 31 март 2012 до същата дата на т.г., депозитите за милиони са нараснали общо със 156. За първото тримесечие на 2012 г. пък увеличението е било само с четири.

Всеки от депозитните милионери държи средно по 2,5 млн. лв., сочат още данните.
Графата "Депозити над 1 млн. лв." включва не само влоговете на домакинствата, но и на неправителствени организации и на самоосигуряващи се.

Затова не е ясно колко от въпросните нови милионери са физически лица и колко - организации. Числото не отчита и милионери, които са разпределили парите си на отделни влогове под 1 млн. лв., както и такива, които имат повече от един влог над този размер.

През последните години много собственици на фирми предпочетоха да "инвестират" корпоративните си печалби на влог в банка заради несигурната икономическа обстановка и именно това е обяснението за бума в броя на "милионерите", смятат експерти.

Според статистиката на Националната агенция за приходите милионерите у нас по доходи са доста повече от влоговите, регистрирани от БНБ. Например през 2011 г. 1673 българи са декларирали пред данъчните, че са спечелили над 1 млн. лв. през предходната година. За сравнение през 2009 г. официалните милионери са били едва 87 души.

Рекордните 33 653 домакинства в България имат спестявания за суми над 100 хил. лв., сочат още данните. Въпреки че остават най-многобройни - над 9 милиона броя, депозитите до 1000 лв. продължават да намаляват, като за първите три месеца на годината са паднали с още 200 000 броя.