Кабинет БСП - ДПС плюс десни най-вероятен

Най-доброто от печата

14-05-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пламен Орешарски вече имал списък с министри, сред които десни икономисти

Преговори и спекулации преди окончателните резултати

ГЕРБ и "Атака" също се се опитат да управляват, макар резултатът да е 120 на 120

Един мандат може да е решаващ за съставяне на новото правителство. В патовата ситуация 120 на 120 депутати се оказаха партиите вчера. 120 събира евентуална коалиция между ГЕРБ и "Атака", които имат съответно 97 и 23.

Гласовете от Турция обаче може да преобърнат резултатите и да дадат още един народен избраник на ДПС, които според резултатите снощи имат 35 депутати. БСП пък вкарват 85 души в НС.

ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството, като поиска подкрепа от "Атака" и ДПС, обявиха високопоставени хора от партията. И с двете политически сили подобен ход е сложен. Европейските десни съветват Бойко Борисов още от времето, в което Волен Сидеров даваше мълчалива подкрепа за първия му кабинет, да се въздържа от съвместни действия с националистите.

Част от "Атака" също не би приела правителство, в което участва Цветан Цветанов.

А Волен Сидеров искал този път пряко участие във властта.
Той дори директно обяви в нощта на изборите, че е готов да бъде премиер. "Това беше рекламен ход, идеята е хора на "Атака" да оглавят министерства - образованието, правосъдието и защо не - на МВР.

Хората на Меглена Кунева по време на предизборната борба бяха подозирани от БСП, че се договарят с Борисов точно за МВР. Дори бе посочено и името на новия вътрешен министър и силов вицепремиер - Даниел Вълчев. Резултат от изборите обаче оставя бившия образователен министър на Сергей Станишев извън МВР.

В ГЕРБ вярват, че Бойко Борисов ще влезе в контакт с Ахмед Доган, с когото са в тежка лична непримиримост, след като генералът обвини Сокола, че поръчал убийството му. Сега обаче сигурно съжалява за резкия тон в парламента тогава, твърди човек от ГЕРБ. Според него Борисов затова и мълчал - искал да получи среща на четири очи с Доган.
Обсъждал се вариант това "правителство на мнозинството" да не бъде оглавено от Борисов, а например от Лиляна Павлова и в него да няма изявени партийни активисти, а предимно експерти.

Вариантът Кристалина Георгиева е отпаднал. Атаките срещу Цветан Цветанов намалили силно и неговите шансове за евентуално премиерстване и участие в следващ кабинет. Имената на Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и бившият зам. финансов министър Влади Горанов са сред обсъжданите от ГЕРБ.

Ситуацията е такава, че ГЕРБ не настоява да прави правителство на малцинство, каза по Нова тв Ивайло Московски, който бе водач на листата на ГЕРБ в София. 
Вторият вариант - БСП да състави програмно правителство, засега изглежда по-реалистичен.

Пламен Орешарски вече имал списък с министри, сред които десни икономисти - хора от Института за пазарна икономика, червения депутат Петър Кънев, който е зам.-председател на КРИБ, Петър Чобанов от УНСС. 

Това, че ще поканят във властта и хора извън парламента, бе обявено още в изборната нощ както от Сергей Станишев, така и от Лютви Местан. Възможно е и ДПС да не участва с активни партийни личности, а да заложи на експерти и така да демонстрира, че за движението е важна стабилността на държавата.

Нямаше програма, през цялото време се говореше само за подслушвания и за СРС-та", напомни Московски. След обявяването на окончателните резултати ГЕРБ ще направи анализи, включително кои социални слоеве, професии и възрастови групи са гласували за ГЕРБ. Едва тогава партията ще реши дали да опита съставяне на правителство.

"Различията между ДПС и "Атака" са не просто политически, ние имаме ценностен разлом." Това заяви в изборната нощ лидерът на ДПС Лютви Местан в отоговор на множеството въпроси как би седнал на една маса със Сидеров, ако се стигне до кабинет с мандата на БСП. Но допълни, че мандатоносителят решава кого да покани. А Станишев ясно посочи, че ще покани на преговори още тези дни и двете пратии. 
Местан категорично отхвърли съмнения за каквато и да е договорка между ДПС и ГЕРБ. "Правим ясна разлика между съгласие и съглашение. Влизането в каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме като форма на съглашение. Подкрепа за ГЕРБ е невъзможна", отсече той.

Отговорът вероятно ще додйде след празниците около 24 май. Президентът вече заяви, че ще събере депутатите на първо заседание възможно най-бързо. Затова в партийните централи вчера обсъждаха като най-вероятна датата 22 май за старт на 42-ия парламент.

 

 

Окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени от ЦИК в четвъртък, тогава ще стане ясно и официалното разпределение на мандатите. Еднодневен е срокът за депутатите, водили две листи, да посочат кой избирателен район ще предпочетат.
ЦИК обявява имената на новите депутати след още 7 дни. След като положат клетва, президентът свиква консултации и възлага мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата ПГ. Той трябва или да излезе с проект за кабинет до 7 дни, или да върне мандата и той да отиде при втората по големина група в парламента.

При неуспех да се състави кабинет се повтаря и с третата ПГ. Процедурата би могла да се проточи и два месеца. Ако не се стигне до съставяне на правителство, президентът назначава пак служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори в 2-месечен срок.