74 удара с камшик за изборни нарушения

Животът

13-05-2013, 17:52

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Суровото наказание заплашва самия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад

Иранскитя президент Махмуд Ахмадинеджад рискува наказание от 74 удара с камшик или 6 месеца затвор за нарушения на изборното законодателство ислямската република. Той се е провинил в това, че е придружил бившия си началник на кабинета Есфандиар Рахим Машеи при регистрацията му като кандидат на предстоящите избори в страната. Случат бил сниман от медиите в страната, предава електронното издание на британския ежедневник Телеграф.

На кадрите, излъчени в неделя по националната телевизия на Иран, се чува как Ахмадинеджад казва на бившия си помощник: Ако те питат защо съм тук, кажи им че ми е почивен ден.

Съветът на стражите, който разглежда кандидатурите на всичките 680 желаещи да се явят на изборите за президент на Иран, е внесъл жалба срещу поведението на Махмуд Ахмадинеджад. Освен това държавният глава е нарушил и законите за използване на държавни средства, което може да му коства 74 удара с камшик.

Действащият държавен глава на Иран няма право да се кандидатира за трети мандат. От месеци насам обаче той лансира публично кандидатурата на Машеи за негов приемник след изборите на 12 юни, отбелязва бТВ.