Изборите свършиха, кризата продължава

Най-доброто от печата

13-05-2013, 06:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ е първа сила, но не може да управлява

Само четири партии влизат в 42-рото народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", и никоя от тях няма мнозинство за съставяне на кабинет. Това сочат прогнозните резултати на социолозите след вчерашните предсрочни парламентарни избори, в които участваха 38 партии и 7 коалиции. Партиите на протеста не направиха значителен пробив, а "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева до последно ще се надява да прескочи бариерата от 4%. Вотът бе предшестван от шумни скандали и белязан от изненадващо ниска избирателна активност. Следващият парламент ще е със силно подронена легитимност, тъй като половината гласоподаватели не упражниха правото си на глас, а 20% от гласувалите останаха без политическо представителство. 

Нито оставката на кабинета, нито последвалите скандали успяха да сринат ГЕРБ и партията запази до последно преднината си пред БСП, която варира между 1 и 4%. Доверие на довчерашните управляващи гласуваха 30-31% от упражнилите правото си на глас. Левицата остана втора с резултат 26-27%. На трето място е ДПС с 10-11%, а на четвърто - "Атака" със 7-8%. Разпределението на мандатите показва, че никоя от четирите партии няма мнозинство и не може да състави самостоятелно правителство. Социолозите изчислиха, че ГЕРБ получава 97 мандата, БСП - 85, ДПС - 34 и "Атака" - 24. 

Според анализаторите вариантите оттук нататък са два - програмно правителство, подкрепено от всички партии в парламента, или коалиция между БСП, ДПС и "Атака". От "Позитано" 20 не изключиха втората възможност, като уточниха, че единствената партия, с която няма да се преговаря, е ГЕРБ. Според зам.-шефа на БСП Янаки Стоилов това не е лош вариант. "БСП може да е в центъра между два типа национализъм", коментира той. Засега левицата не възнамерява да оспори резултатите от вота въпреки съмненията за фалшификации. Въпреки второто място лидерът Сергей Станишев няма намерение да подава оставка, се разбра от изявление на говорителя на партията Ангел Найденов. "Смятаме се за политически и морални победители в тези избори. ГЕРБ са в изолация", каза Мая Манолова.

"Ние сме готови с правителство, но все пак трябва да изчакаме резултатите", заяви след вота зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията тепърва ще решава дали да търси подкрепа от други партии, или ще предложи отново кабинет на малцинството. Цветанов благодари специално на бившия главен прокурор Борис Велчев, че на предишните избори не е допуснал прокуратурата да участва в изборния процес. Така косвено упрекна неговия приемник Сотир Цацаров в манипулиране на вота чрез акцията с незаконните 350 000 бюлетини в Костинброд, която нагнети напрежение в деня за размисъл. Пред "Дарик" бившият регионален министър Лиляна Павлова уточни, че кандидатът на ГЕРБ за премиер е Бойко Борисов и това не подлежи на коментар. "Единствената партия, с която няма да преговаряме, е БСП. Преговори ще има с ДПС и "Атака". Ще предложим програма и политики и ако те се съгласят, или също може да предложат свои политики, ако бъде постигнат консенсус, ние ще направим едно много прозрачно правителство", каза Павлова.

За първи път на парламентарен вот гласуваха под 50% от имащите право да пуснат бюлетина. По различни данни до урните вчера са отишли между 45 и 48% от българите с право на глас, което прави около 3.3 млн. души. Единствено според "Сова Харис" гласувалите са 50%. На последните избори през 2009 г. активността беше 60%, или 4.2 млн. души. Гласуването вчера също беше съпроводено от многобройни сигнали за нарушения и купуване на гласове. Организацията бе по-добра в сравнение с последните президентски и местни избори, на които много хора бяха лишени от правото си да гласуват. Този път неуредиците бяха в чужбина. Пред местата за гласуване в Лондон, Берлин и в Турция се извиха дълги опашки. Българите в Лондон се оплакаха от лоша организация и недостатъчно секции. От външното ни министерство се оправдаха със засилена активност в следобедните часове. До 18 ч. българско време 71 821 български граждани бяха упражнили своя вот в откритите 227 задгранични секции в 57 държави. Най-много - 53 000, гласуваха в Турция. Първите резултати дойдоха от Токио и Сеул, където "Зелените" събраха най-много гласове, следвани от БСП и ГЕРБ. 

"България върви към нови избори. Близките резултати между БСП и ГЕРБ вероятно няма да позволят сформиране на коалиция", прогнозира Ройтерс. Според агенцията това ще удължи несигурността в най-бедната държава в Европейския съюз. 

 

ТАБЛИЦА ГЛАСОВЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В ПРОЦЕНТИ

"Алфа рисърч" "Сова Харис" "Галъп" МБМД "Медиана" НЦИОМ
ГЕРБ - 31.1 31   30.3 31.4 30.5 34
БСП - 27.1 25.3   27 26.2 27.7 25.7
ДПС - 11 10.3   10.4 11.5 10.7 10
"Атака" - 7.5 7.3   7.5 8.2 7.8 8.6
ДБГ - 3.8 3.3   3.9 3.1   3.3
ДСБ - 3.5 3   2.6 3.7   3.6
НФСБ - 3.1 2.8   2.8 2.9   3.3
СДС - 1.9 1.7
Мандати
ГЕРБ - 97 101   96 98
БСП - 85 82   86 81
ДПС - 34 33   34 36
"Атака" - 24 24   24 25
 

РЕАКЦИИ

Росен Плевнелиев: Вчера (в събота - бел. ред.) аз дадох шанс на институциите да си свършат работата, не всички го направиха. Вчера аз уважих деня за размисъл на българските граждани, не всички го направиха. Видяхте, че прокуратурата не даде достатъчно информация по казуса, надявам се в следващите дни това да стане факт. 
Бойко Борисов: Аз твърдя, че тези 350 хил. бюлетини са били за БСП и ДПС. Защо прокуратурата, ДАНС, МВР не изчакаха да се види къде ще идат те и да ги хванат. Ако са останали малко оперативни работници в службите - задавам един въпрос. Как бих постъпил аз, ако бях главен секретар. 350 000 бюлетини, за които говорят, представляват палет, който няколко човека сами не могат да повдигнат. Тези палети са под непрекъснато видеонаблюдение и полицейска охрана. Допускаме вариант, че някоя партия решава да прави измама. Ние сме задържали тонове наркотици по този начин - минава един полицай, преобличат го, слага се джипиес на палета и днес, по някое време, тези палети трябва да отпътуват за някои градове и секции. Това е една долна инсинуация, защото те, ако са били малко професионални и са искали истината, щяха да ги пуснат да излязат, да ги проследят, да ги задържат. И днес партията, която си го е позволила, щеше да напусне изборите. 
Цветан Цветанов: Имаше реализиране на определен сценарий, в който се включиха както всички политически формации, които изразиха своята позиция, но за мен вече е ясно, че в този сценарий участва сериозно и българската прокуратура. Политически формации и определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България и българското общество. 
Сергей Станишев: Скандалът е безпрецедентен, той засяга самото съществуване на българската държава. Тя е превърната в частна собственост на една групировка. Броят на установените документи съвпада със социологическите проучвания на някои агенции, които драстично се различават от другите, което означава, че става дума за подготвяна схема. Възможно е бюлетините да са подготвени за смяна на вота чрез чували - като при президентските избори, когато политически ангажирани хора уж помагаха на бременни жени да ги носят.
Лютви Местан: Фалшифицирането на изборните резултати, подмяната на вота представлява по същество опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта. Налице са предпоставки за разследване дали няма добре организирана престъпна група, в която участва и услужливата социология, която продължаваше да дава огромна преднина на една провалила се партия. 



Иван Костов: Откриването на 350 хил. фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждането на честни избори. Настояваме изборите да се отложат.