Денят, в който всички загубихме

Най-доброто от печата

13-05-2013, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-големият двигател на промените е силната струя на помията, наречена “манипулация

Нека бъдем делови: всички изгубихме от тези избори. Това не е промяна, а козметичен ремонт на моралната система в политиката.

Смени се бельото, но стаята и леглото са същите. Както, ще се окаже, и... обслужването. Евтин хотел - това се оказва българската политика. Тепърва ще обсъждаме коя партия как се е представила. Тепърва ще говорим кой какво заслужава. Но аз мога да кажа, че дори и да идват по-добрите, не заслужавахме това. Вкусът от такава промяна остава доста горчив.

Горчиво!

Разбирате ли, ако някой иска да се прави на Ганди или Мандела, прави протести, лежи невинен в затвора и хората му вярват. Ако искаш да си чист, никога не правиш активни мероприятия. Това, което се случи в деня за размисъл, е тъкмо такова. То е толкова брилянтно, че си струва да се изучава академично.

Когато преди близо четири години г-н Ахмед Доган направи скандалното изказване за “разпределението на поръчките”, се оказа, че това е било най-важното гориво на демокрацията. Благодарение на голямата (негативна) избирателна активност, ГЕРБ дойде на власт.

Днес сме свидетели на същото. Най-големият двигател на промените е силната струя на помията, наречена “манипулация”. Всички очаквахме, че ще има много сериозен и тежък удар към ГЕРБ. Може би всички имаха нагласата да чуят нещо още по-скандално от сересетата - Бойко Борисов реже гърлото на дете, Цветан Цветанов разфасова черния му дроб, а Мирослав Найденов му лепи нелегални етикети “български стандарт”. Но не - съдбата на България се промени от четири палета хартия и няколко палета в резерв, които разлаяха цялата държава.

Трябва цяла лекция да се изнесе за печатния бизнес, но забележете кое раздвижи и промени изборните настроения в България. Първо се внуши, че край София, в официалната печатница за бюлетини, има 350 000 фалшиви такива. Манипулациите са следните.

Първо, бюлетините не могат да бъдат фалшиви, защото са от същата партида с официалните. Второ, никой не ги е броил, проучвал или пипал, което означава пълен журналистически непрофесионализъм. Трето, след като мнозина си зададоха въпроса “Как така ще фалшифицираш избори с фалшиви бюлетини”, прокуратурата обяви, че тези бюлетини не са фалшиви. Добър ден! Хората обаче си казаха: Мръсници, даже не са били и фалшиви!

Никой не зададе въпроса чия е тази хартия, чия отговорност е технологичният брак и как се съхранява. Отговорът е прост: на служебното правителство, което отговаря за почтеното провеждане на изборите. Точка. Щом приключи печатането, плаките, хартията и бракът се прибират от собственика. Никой печатар не може да си позволи да унищожава чужда собственост, освен ако собственикът не е немарлив.

Обществото обаче остана с другото усещане и това е видно по избирателната активност и резултатите. Всички ние, както казах, загубихме. Загубихме, защото промяната е гадна. Няма радост и няма светлина.

БСП вероятно ще спечели, защото наистина се превърна в равностоен и единствен противник на ГЕРБ, но БСП не е идея, не е светлина, а просто “анти”. Да, Станишев надви над мракобесните течения в партията и си струва да бъде поздравен за това, но цената е много висока.

Надеждата за нормалност Меглена Кунева сама провали партията си, защото изгуби инициативата. Не пожела да говори в прав текст с хората и изчезна в някакви интелектуални самовглъбления. Изчезна още в деня, когато преди година и нещо каза, че не иска властта, после, че няма да участва в референдума за АЕЦ “Белене”, после... Просто изгуби инциативата.

А ГЕРБ изгуби 
лицето си

Това е всичко. За ясното дясно - СДС, е наистина ясно, че перспективата е в архивите. Имаха шансове (представяте ли си, говорим за СДС, че е имал шанс да влезе в парламента... немислимо преди години), но тези хора нещо пропуснаха в коя година живеем. Не разбраха, че идеологията на СДС е в обединението на демократичните партии - алтернатива на БСП, която днес не съществува вече.

Загуби и “Атака”, макар че спечели много гласове. Неговият генезис и алтернатива - партия “Скат” (както реално всички наричат) започна тяхното измитане.

Най-много загубиха малките, наистина алтернативни партии. “Модерна България”, “Зелените” и всички други формации, родени от протестите, дори не бяха чути. В крайна сметка животът няма да спре.

Но каквато и промяна да се случи след конституирането на парламента, това нас не ни касае. И знаете ли защо? Защото цялата тази изборна кампания беше свързана с мръсни номера, истерични манипулативни кампании и нищо, абсолютно нищо, свързано с нашия живот. Ако не вярвате, очаквайте новите си сметки за ток, за парно (където го има), предизвестията си за съкращение и намаляване на заплатите. Всичко това предстои.