Станишев е сигурен в сформирането на нов кабинет

Политика

13-05-2013, 01:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"2/3 от гласуващите казаха "не" на ГЕРБ, тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна"

Ще поемем отговорността за формиране на правителство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в НДК и благодари на всички български граждани, упражнили правото си на глас свободно.

Ще поемем отговорността за съставяне на правителство чрез диалог с тези формации, които ще участват в следващия парламент и с тези, които събраха немалка подкрепа, но не можаха да влязат в парламента. Всички гледахме как последователно четири години се насаждаше страх, репресии, еднолично управление. Преди няколко месеца гражданското общество в България показа, че е живо.

Независимо от това за кого са гласували, днес огромна част от българите показаха, че повече не могат да търпят нарушаването, газенето на човешките и политически права, каза лидерът на социалистите.

ГЕРБ профанизира политическият живот. Станахме свидетели на скандално слаба организация, която доведе до огромен брой нарушения в изборните секции. Безпрецедентно служебното правителство бе в отбора на ГЕРБ. Те се провалиха и в преброяването, и в организирането, смята Станишев.

По негови думи 2/3 от гласуващите казаха "не" на ГЕРБ.

"Да, ние не успяхме да реализираме такава мащабна подкрепа, към която се стремяхме, но ние няма да предадем вашето доверие, то за нас е най-важно, ние ще върнем страната към развитието. Ще започнем бавен, но последователен процес на възстановяване, на демокрация, на търсенето на съгласие, на справедливостта, даде заявка Станишев.

Станишев призна, че ще търси подкрепа както от БСП, така и Атака, които по негови думи са регистрирали много добър резултат.

На въпрос как ще коментира искането на Румен Петков да подаде оставка, Станишев бе лаконичен - в този труден за страната момент това са дребни политически игри.

Той припомни ангажиментите, които БСП е заявила още преди масовите протести на хората и каза, че те остават тяхно кредо и ангажимент.

Днес в тази тежка криза няма време за пазарлъци. България се нуждае спешно от силно и стабилно правителство, което да започне да разрива оборите на ГЕРБ, да изнесе реалното състояние на бюджета. Тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна. Единствено възможно и необходимо е правителство на разума със силно експертно участие, с ясна и прозрачна за всички хора програма, каза още Станишев и допълни: Ние не можем да правим коалиция с ГЕРБ. Това би било предателство.

Смятам за крайно необходимо още от утре да започнем консултации, разговори за програма, с която да изведем България от кризата. Наясно сме с нашата отговорност и със сложната ситуация.