Изложба сближава България и Ирландия

София Лайф

12-05-2013, 19:22

Снимка:

www.panoramio.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Изложбата ще подчертае както общите корени на европейските народи

На 13 май изложба в Националния етнографски музей в София ще представи кръстове и фотографии на кръстове от различни държави в Европейския съюз и най-вече Ирландия.

Изложбата ще представи в международен контекст основни елементи от ирландското културно наследство и неговото общоевропейско значение. По-конкретно, посетителите на изложбата ще станат свидетели на непоказвани до момента и интригуващи паралели между ирландски и български художествени и религиозни традиции. През своята бурна и трагична история тези две страни, разположени на различни краища на Европа, са черпили вдъхновение от силата на кръста.

Съвместното представяне на художествените и духовните традиции на България и Ирландия, осъществено по нов начин, в богат европейски контекст и в едно уникално пространство, е достойно по мащаб събитие, с което ще отбележим ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата ще подчертае както общите корени на европейските народи, така и богатото културно многообразие в общия ни европейски дом.