70 години парижки апартамент пази скрито съкровище

Свят

12-05-2013, 18:35

Снимка:

Daily Mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Беше като да попаднеш в замъка на Спящата красавица, времето бе замръзнало на 1900 година", споделя един от откривателите на забравеното жилище

"Покрит е прах и пълен със съкровища от миналото столетие, този апартамент е като машина на времето”  - така започва публикацията си за мистериозното жилище, открито в 9-ти административен район на френската столица, Daily Mail.
Смъртта на 91-годишна парижанка връща френските специалисти по изкуствата, изпратени да опишат откритото в имота, в 1990 г.
В апартамента те откриват неизвестна дотогава картина на италианския живописец  Джовани Болдини.
" Сякаш собствениците на апартамента бяха забравили за съществуването му, нищо не беше пипнато. Миришеш на наслоен прах. Сърцето ми обаче прескочи, когато видях картина, на която имаше жена в розова вечерна рокля от муселен” – споделя Оливър Шопен-Джанври, който първи попада на платното.
А собствениците на жилището може наистина да са искали да забравят за него. Притежателката му го напуска малко преди избухването на Втората световна война. Заминава за Южна Франция. Дамата на портрета е баба й – актрисата Мартин де Флоран.
В началото специалистите не били сигурни дали платното наистина е на Джовани Болдини, тъй като картината била спомената в нито една книга за творчеството на художника.
Любовна бележка,открита дома на Де Флоран, обаче, ги насочва към историята на картината. Оказва се, нарисувана през 1898 г. Тогава Мартин де Флоран е 24-годишна. Красивата актриса се е движела сред елита на френската Belle Époque. Периодът от 1871 г. до началото на Първата световна война се смята за златна епоха за развитието на литературата, театъра и визуалните изкуства във Франция и Белгия.
Като част от елита де Флоран е имала и много обожатели. Страстните им любовни писма са открити, наред с картината на Болдини, в апартамента. Те били подредени по азбучен ред и привързани с панделка.
Сред обожателите на актрисата е и  72 министър-председател на Франция, Жордж Клемансо. Красотата й претворена в картината на Бодини пък впечатлява и днес.
Наддаването за неизвестната доскоро картина започнало от 253,000 пауда и достигнало 1,78 милиона паунда. Това превръща този портрет в най-скъпо продадената картина на Болдини до момента.

"Беше магически момент. Можехме да видим обичта на купувача", казва Марк Отави, един от специалистите оценили картината.