В интерес на България е да гласуваме всички

Това е най-добрата ефективност срещу манипулация на вота, смята лидерът на ДПС

Трябва да има висока избирателна активност, защото най-добрата ефективност срещу опитите да се манипулира вота е високата избирателна активност.

 

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след като гласува в 27 СИК в София.

 

"Лидерът на ДПС може би ще ви изненада в позицията си, защото има едно схващане, че ДПС се интересува от ниска избирателна активност. Но случая аз не избирам партийния интерес, а интереса на България – той е във високата избирателна активност, за да може да се изберат легитимно и следващите органи, които Народното събрание ще избере. На първо място Народното събрание. Едно е да се избере Народно събрание с активност под 50%, а друго е, когато се избере с по-висока активност", коментира Местан.

 

Според него остават съмненията за опорочаване на вота, защото намерените вчера

бюлетини не могат да бъдат технологичен брак. Местан смята, че това са готови подредени бюлетини за експедиция по всичките 31 МИР.

 

Той каза, че е леко изненадан от "непремерената меко казано", реакция на служебния премиер Марин Райков по повод вчерашните политически коментари.

 

Защото българската прокуратура образува досъдебно производство за възможна мащабна манипулация на изборните резултати. А ако политическите лидери останат безмълвни за това, те се делегитимират като лидери. Кога, ако не при такава ситуация, трябва да се чуе гласът на политическите централи, коментира той.

 

Ние не нарушихме Изборния кодекс. Но нарушаване на политическите правила щеше да бъде ако оставим без коментар подобни разкрития. Аз не съм склонен да обвиня непременно служебния премиер, заяви Местан. Райков твърди, че на 8 май е получил всички бюлетини, поръчани и платени от правителството, въпросът е чия ръка е действала след 8 май.

 

Прокуратурата трябва да разследва това. Вероятно тази ръка няма да е на служебния премиер, но аз не знам коя е тя. Ако се окаже, вярно, че тези 350 000 бюлетини са били предназначени за фалшифициране на изборите, това вече не може да се квалифицира просто като манипулация на вота.

 

Докато даваше изявление пред журналисти, лидерът на ДПС беше освиркан от недоволни граждани.