Доколко качествено е висшето ни образование?

Общество

11-05-2013, 13:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според класация от 50 държави, ние се класираме на 38 място

България се нареди на 38 място сред 50 страни с най-качествено висше образование. Класацията за 2013 г. "Университети 21" бе обявена вчера във Ванкувър, Канада.

Тя е единствената, която сравнява националните образователни системи. Прави се от университета в Мелбърн по 22 критерия. Освен по общ резултат държавите са подредени и в още 4 групи - по ресурси, реализация на кадрите, сътрудничество с други вузове, среда.

САЩ заемат първото място, следвани от Швеция, Швейцария, Канада и Дания. В първата десетка са още Финландия, Холандия, Австралия, Сингапур и Великобритания. Германия и Франция са на 15-а и 16-а позиция, а Италия - на 29-а.

Непосредствено преди България е Словакия, а веднага след нас е Румъния. Страната ни обаче е на 44-о място по субсидиране на висшето образование.

Най-много чуждестранни студенти като пропорция спрямо общия брой има в Сингапур, Австралия, Австрия, Великобритания и Швейцария. Най-добро международно сътрудничество проявяват Швейцария, Хонконг, Индонезия, Дания и Белгия.

Най-много висшисти сред работещите има в Канада и Израел.