Дейвид Бауи се превърна в Исус

Арт и Стил

11-05-2013, 10:58

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мадона, Дейвид Бауи и Грейс Джоунс дефилираха на ревю на Жан Пол Готие

Певецът влезе в роля за новия си провокативен клип

Новият клип на Дейвид Бауи скандализира интернет пространството.

"На следващия ден" е първата песен от едноименния студиен албум на британския певец, 24-и поред. Албумът съдържа 14 парчета в стил поп-рок, синти поп и кабаретен джаз. Всички песни, с изключение на една, са композиции на Бауи, който е и автор на текстовете.

Клипът към "На следващия ден" наистина си струва да се види. Действието се развива в църква, превърната в бордей. Проститутка седи на бара в очакване на клиенти, а свещеник гледа похотливо.

Всеки, влязъл в бордея, целува ръка на собственика - кардинал, който раздава долари вместо нафора. Дейвид Бауи пее, облечен във власеница, ситуиран на заден план. По някое време проститутката е поразена от стигмата, дланите й започват да кървят, все едно пробити с пирони - и на зрителя му става ясно, че тя е Исус.

Бликащата кръв опръсква Богородица, която обаче не е статуя, а девойка с голи гърди, полуприкрити от прозрачен воал. Свещеникът освирепява, превръщайки се в нещо средно между върколак и вампир. Кръвта се лее на потоци и целият пейзаж става червен, а кардиналът продължава да раздава пари.

На фона цялата тази кървава вакханалия Дейвид Бауи изведнъж зарязва пеенето, обхванат от левитация и въздигайки се над всички - и зрителят си казва: "Аха! Исус не е проститутката, а оня във власеницата, тоест Бауи". А тя очевидно няма коя да е друга, освен Мария Магдалена, разпната върху въображаем невидим кръст.

Накрая се чува едно "пук" и Бауи се стапя във въздуха като булгаковия Воланд, вследствие което сюжетът съвсем се избистря - този или е бил лъже-Исус, или въпреки всичко Исус, но не какъвто го знаем; пробутал е Мария Магдалена да изкупи греховете човешки, нали и бездруго е морално пропаднала... Изобщо, драма.