И все пак ЧЕЗ явно ще се измъкне...

Фирмата вероятно ще запази лиценза си в България

Чешката компания ЧЕЗ, една от трите чуждестранни електрически компании, чиито цени предизвикаха национални протести и свалиха правителството по-рано тази година, по всяка вероятност ще запази лиценза си.

Асен Василев, който изпълнява длъжността министър на енергетиката в новото правителство, заяви, че преговорите между ЧЕЗ и българския енергиен регулатор вървят гладко за разрешаване на безпокойството.

През март българските власти предприеха действия срещу чешките и австрийското електроразпределително дружество, заподозрени в нарушаване на конкуренцията. По-късно служителите на българската Комисия за защита на конкуренцията влязоха в централата на ЧЕЗ, 70% от която са собственост на чешкото правителство.

Говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова заяви, че компанията очаква да запази лиценза си, потвърждавайки думите на президента и генерален директор на чешката компания Даниел Бенес. По-рано тази седмица той заяви, че твърдо вярва, че в крайна сметка лицензът няма да бъде отнет. EVN сътрудничи с българските власти и до момента те не са открили доказателства, че австрийската компания е действала извън закона, заяви говорителят на компанията Щефан Зах.

Министерството на енергетиката проверява и договорите между електрическите компании и държавните институции и очаква резултатите този месец. Василев посочи, че държавните сгради надплащат за ток и че договорите ги задължават да купуват повече ток, отколкото потребяват. Той заяви, че ще предложи промени, но няма да ги налага. Ревизиите трябва да са резултат от преговори между всички партии, а това е задача на следващото правителство.