Хаос в социологическите прогнози броени дни преди вота

НЦИОМ даде на ГЕРБ 9% срещу БСП, "Галъп" и "Медиана" - 1%

Пълен хаос цари в социологическите прогнози броени дни преди вота на 12 май.

От вечра социолозите твърдят, че разликата между двете водещи партии - ГЕРБ и БСП е 1%. Днес обаче НЦИОМ излезе с данни, според които ГЕРБ получва 34% от гласовете на избирателите, а БСП - 25%.

От Националния център за изучаване на общественото мнение посочват, че допустимата случайна грешка в това измерване е плюс-минус 2.9%.

Изследването на НЦИОМ сред гражданите, които са обявили, че ще гласуват за конкретна политическа партия на предсрочните избори, показва още, че ДПС ще събере 13% избирателска подкрепа, а "Атака" - 9%.

Други политически партии с шансове за следващия парламент са НФСБ, РЗС, ДСБ, ДБГ. Последователността на изреждането им, обаче, е произволна, защото разликите между тях са много малки и споменаването на техните дялове би било некоректно, посочват от НЦИОМ.
Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция "Център – Свобода и Достойнство" на Христина Христова и Касим Дал, както и Глас Народен на Светльо Витков.
В състава на следващото Народно събрание могат да влязат между 4 и 7 партии, твърдят от Националния център за изучаване на общественото мнение.
За сравнение според "Галъп" и "Медиана" разликата между ГЕРБ и БСП е по-малко от 1%. Първата агенция дава на партията на Бойко Боросов 24%, а на Столетницата - 23,6%. "Медиана" пък им предвещава съответно по 32% и 31,5% подкрепа на вота.
По данни на агенция "Галъп" трета политическа сила ще е ДПС с със 7,1%, следвана от "Атака" със 7% и Движение "България на гражданите" с 3,7%. Проучванията на "Медиана" обаче дават на Движението за права и свободи ДПС – 11,6%, на "Атака" – 8%, а Движение "България на гражданите" – 4%.
Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са НФСБ (2,1%), ДСБ (1,9%), СДС (1,8%), ВМРО (1,6%). РЗС, ГОРДА България и "Лидер" получават по 1%, показва още изследването на агенция Медиана.
Макар да се разминават в пригнозите за броя на бюлетините, които партиите ще получат на предсрочния парламетарен вот, социолозите са единодушни в едно - избирателната активност на 12 май ще е над 50%.