"Галъп": ГЕРБ и БСП наравно 3 дни преди изборите

Според агенцията ГЕРБ ще получи 24%, а социалистите – 23,6%

Три дни преди вота на 12 май няколко социологически агенции дават почти равен резултат между двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП.

Според проучването на "Галъп" ГЕРБ ще получи 24%, а БСП – 23,6%. Трета политическа сила е ДПС със 7,1%, следвана от "Атака" със 7% и Движение "България на гражданите" с 3,7%, предаде БГНЕС.

Според данните на агенция "Медиана" ГЕРБ получава 32%, БСП – 31,5%, ДПС – 11,6%, "Атака" – 8%, а Движение "България на гражданите" – 4%.

Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са НФСБ (2,1%), ДСБ (1,9%), СДС (1,8%), ВМРО (1,6%). РЗС, ГОРДА България и "Лидер" получават по 1%.

Левицата е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 милион гласа. БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за социалистите само за да свалят ГЕРБ, твърдят социолози.

Другите сигурни участници в 42-то Народно събрание са ДПС и "Атака". Партията на Меглена Кунева има потенциал да влезе в парламента, но за това е необходима сериозна мобилизация на симпатизантите му.