Изпаднахме в бейби рецесия

Най-доброто от печата

10-05-2013, 07:58

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната на 19-о място по раждаемост в Европа

България изпадна в тежка бейби рецесия. Икономическата криза удари рязко раждаемостта в Европа и нашата страна е една от най-силно засегнатите. Тя е на деветнадесето място по този показател на континента. Това показват последните данни на Евростат.

 

С всяка изминала година от 2008-а насам стагнацията на раждаемостта на континента се връща към най-ниските си нива и като цяло се приближава към тези след войната. Положението е

 

най-тежко

 

в бившите соцстрани

 

които вече са членки на Европейския съюз.

 

1,5 е коефициентът за плодовитост в България, отчитат от Евростат. Средно за развитите страни в Западна Европа като Германия, Франция, Белгия и Швейцария той е малко над 1.70, докато в държавите от Източна Европа се движи между 1.20 и 1.50. Непосредствено след нас по заченати и родени деца са Унгария, с коефициент 1.23, Румъния – с 1.25, Латвия и Литва – с 1.30.

 

Само пет страни от ЕС - Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швейцария, бележат трайно покачване на раждаемостта в последните години, като през 2012-а. Във всички останали, включително и България, тя пада застрашително надолу, показва анализът на Евростат.

 

По процент на плодовитост към момента води Ирландия с 2.05, следвана от Исландия – с 2,03 и Франция – с 2,02.

 

Близо

 

8000 са

 

българските деца в Испания

 

голяма част от които са родени в страната след заминаването на родителите им, уточниха от организацията на нашите сънародници там. Тази страна е с най-много наши емигранти на континента. 168 131 са тези с адресна регистрация в Испания към 1 януари 2013 г, казаха от там. Според неофициалната информация броят на нелегално работещите и живеещи там български семейства е двойно повече.

 

Като основни причини за ниската раждаемост в Европа експертите

 

отчитат икономическата криза, която се отразява на материалното благополучие на домакинствата и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години, която е най-активна за възпроизвеждане на населението.

 

Броят на родените у нас деца през 2012 г. е

 

паднала

 

до критичния минимум

 

от 69 000, което е с 1725 по-малко от предходната. През 2009 г. у нас са се родили около 80 000 бебета, а през 2010 г. - около 75 000.

 

Близо четвърт от новородените са се пръкнали по метода ин витро.

 

За повечето от българките, заченали чрез асистирана репродукция, е използвана сперма внос от скандинавските страни и Белгия, тъй като има дефицит на дарители у нас, каза водещият наш акушер-гинеколог и специалист в сферата на бебе от епруветка проф. Иван Козовски. Срамно е да внасяме такъв материал от чужбина, при положение че нашите мъже доказано са едни от най-плодовитите в Европа, категоричен бе той. Освен това на много от картоните е описано, че донорът е мургав с тъмна коса, което говори, че той дори не е истински скандинавец, а натурализиран.  

 

Прекратяването на плащанията на мераклиите да бъдат анонимни татковци е основната причина банката за сперма у нас да пресъхне и да внасяме материал от чужбина. До 2007 г. на доброволец се плащаше по 50 лева за материала от един сеанс насаме.

 

В Скандинавските страни и Великобритания  на доброволците се изплащат по 12 компенсации, включително и такава за преживян психо-емоционален стрес, разказа проф. Иван Козовски.