Кризата доведе и бебешка рецесия в ЕС

Свят

09-05-2013, 12:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Демографският срив е в цяла Европа, придобива уродливи размери

Европа търпи понижение на раждаемостта, което до голяма степен се дължи на икономическите сътресения на континента, заключи нов доклад на статистическата служба Евростат.

През 2008 година голям брой страни от континента изпаднаха в икономическа рецесия, характеризираща се с внезапно свиване на брутния вътрешен продукт.

Но кризата, оказва се, има и тежки демографски измерения, при това в цяла Европа.

Според данните на Евростат, тоталният коефициент на плодовитост на европейците започнал да намалява след въвеждането на първите икономии, а по-късно се сринал рязко в резултат на тежката обстановка. През 2008 службата не отчела промени в раждаемостта спрямо предходната година. Но през 2011 тоталният коефициент на плодовитост рухнал в 24 от общо 31 изследвани държави.

С малки изключения въпросната тенденция отразявала и промените, настъпили при броя на живородените деца.

От началото на кризата през 2008 общият брой на живородените бебета в Европа направил обратен завой и спрял да се покачва. В периода от 2008 до 2011 живородените намалели с 3,5 на сто от 5,6 на 5,4 млн.

Броят на страните, отчели спад спрямо предходната година, пък се изстрелял от 1 на 26 от общо 31 държави.
Докладът на Евростат предупреждава, че демокрафската тенденция придобива уродливи размери. Данните сочат, че през 2008 не е бил регистриран коефициент под 1,3 – възможно най-ниския резултат, в нито една европейска страна. Но през 2011 това се случва в поне няколко държави – Унгария, Полша и Румъния. Предполага се дори, че раждаемостта в тях към момента се намира под 1,3 деца на жена.

В началото на миналото десетилетие средният ТКП бил на най-ниското си ниво за 12-те изследвани години. В няколко страни в Северна и Западна Европа коефициентът варирал около 1,7. Източна и Южна Европа страдали от ниска раждаемост. Три години по-късно екипите на Евростат отчели рязък контраст – висока раждаемост в Севера и Запада, абсолютно дъно в Изтока и съвсем леко завишена раждаемост в централната и южната част на континента, която въпреки всичко оставала под прага от 1,5 деца на жена. В периода от 2006 до 2008 плодовитостта в Източна Европа започнала да се възстановява осезаемо, но едва до началото на рецесията.