Ройтерс: Нови протести в София, ако ГЕРБ победи на 12-и

Най-доброто от печата

09-05-2013, 08:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заплахи от размирици в най-бедната страна в ЕС

Български активисти обещаха да излязат по улиците след изборите в неделя, разгневени от това, че партията ГЕРБ, която свалиха власт с протести срещу корупцията и високите цени, е на път да спечели отново. Това се казва в кореспонденция на Ройтерс от София.
Говорител на МВР обяви, че демонстрантите не са уведомили полицията за плановете си да протестират след края на изборния ден, но увери, че полицията все пак ще остане, за да поддържа обществения ред.
Заплахата от размирици отекна в най-бедната членка на ЕС, която беше разтърсена по-рано тази година от масови демонстрации в София и останалите градове. Седем души загинаха, след като се самозапалиха.
"Политиците не се вслушаха в гласа на народа и ние нямаме намерение да се оттеглим. Ние ще вдигнем протест в София в неделя. Уверявам ви това е само началото", заяви пред Ройтерс Янаки Ганчев, лидер на протестното движение "Орлов мост".
Правителството на бившия министър-председател Бойко Борисов подаде оставка през февруари в обстановка на протести, подхранени още от гнева от тежкото състояние на икономиката, рестриктивната икономическа политика и тревогите, споделяни и от ЕС, относно влиянието на организираната престъпност.
Въпреки това социологическите проучвания сочат, че дясната партия на Борисов ще получи най-много гласове в неделя – 23,6%.
Анализатори твърдят, че данните се дължат повече на неуспеха на опозицията да се обедини зад надеждна алтернативна политика, отколкото на скок за подкрепата на ГЕРБ.
Групите, които стоят за протестите по-рано тази година, заявиха, че по улиците все още има достатъчно гняв, който би могъл да се превърне в насилие, ако Борисов успее да се върне на власт.