Днес е по-евтино да се купи вече избран депутат, а не глас

Най-доброто от печата

09-05-2013, 08:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако формалната процедура се окаже неизпълнима, ЦИК ще решава ad hoc

- Заявихте в тв ефира, че новата методика на ЦИК при определени обстоятелства не работи, което може да затрудни изчислението на мандатите по райони. Защо казвате това в 12 без пет, г-н Константинов?
- Даже го показах. Но не го казвам в 12 без 5. Когато се обсъждаше методиката на ЦИК, а и веднага след публикуването й, обърнах внимание на колегите върху този факт и даже им посочих прост контрапример (с 2 района, 2 партии и 2 мандата), който
методиката не може да реши. Посочих този факт и на заседание на Борда за честни и демократични избори към служебния премиер. Един колега даже даде методиката на съд (има и такава възможност). Но нещата не са толкова страшни. Ако формалната процедура се окаже неизпълнима, ЦИК ще решава ad hoc. Искам също да изтъкна, че важната стъпка - определянето на мандатите на партиите на национално ниво, се изпълнява коректно. При разпределяне на мандатите по партийни листи обаче може да стане фал.

- Очаквате разминаване между данните на австрийските наблюдатели и тези на ЦИК заради грешни протоколи. Защо досега това не се случваше?
- Естествено, че ще има разминаване. Човек трябва да е пълен профан в изборните дела, за да мисли, че резултатите могат да съвпаднат. Причината е, че протоколите на СИК често съдържат явни фактически грешки от типа "1 + 1 = 3". В РИК тези грешки се констатират и СИК си поправя протокола. При австрийците обаче ще попаднат копия на СИК протоколи с непоправени фактически грешки. Има и други причини за разминаване на резултатите. Важно е обаче да няма разминаване, което да води до промяна в броя на мандатите. Надявам се такива разлики да няма, но по принцип това е възможно. На миналите избори имаше вписани погрешно 24 гласа в русенска секция и това промени 1 мандат.

- Очаквате ли нови моди в изборните нарушения? Ще има ли повече купени гласове в кризата?
- Българите са забележително изобретателни в нарушаването на всякакви закони, в т.ч. и на Изборния кодекс. Но все пак на парламентарни избори "цената" на 1 мандат е към 15-16 хиляди гласа. Ако дадете по 100 лв. за глас, 1 мандат ще ви излезе милион и половина. Не знам дали си струва. По-евтино е да си купите готов избран депутат.

- Реален ли е сценарият за оспорване на изборите при тези ваши опасения?
- Това не са опасения, а обосновани предположения. По-добре е да сме предупредени предварително за опасностите, отколкото да се правим на учудени, когато те настъпят. А иначе изборните нарушения са два вида: мандатоопределящи и други. Фал с методиката, несъвпадане на различните бази данни без промяна на мандат и отказ при функционирането на копирните машини са от категорията "други". Конституционният съд няма да касира избори, ако няма мандатоопределящи нарушения. А който търси под вола теле, винаги ще може да намери няколко. Въпросът е какво ще ги прави.

- Твърдите, че ГЕРБ и БСП се приближават - какво ще роди това обстоятелство?
- Приближават се и какво от това? Въпросът е какви са възможните коалиции.

- Колко процента е щетата върху ГЕРБ от скандала с подслушванията?
- Трудно е да се каже, но разликата между ГЕРБ и БСП от 20 мандата вече изглежда стопена наполовина. Но, пак повтарям, важни са възможните коалиции, а не просто броят на мандатите.

- Експерти прогнозират отлив от урните на 12 май. В чия полза?
- Какъвто и да е отливът, ще гласуват поне 3,5 милиона избиратели, което е много над 50% фактическа изборна активност. А и при по-ниска активност нещата не са еднозначни. Може да спечелят големите играчи, но и някои малки също.

- Какво показват изчисленията ви за съотношението на силите в парламента?
- Съотношението на силите в бъдещия парламент ще се колебае между политически пат и тройна коалиция.

- Ако ДСБ и СДС не прескочат бариерата, кой ще играе дясно в парламента?
- Доколкото знам, десните в Европейския парламент са обединени в Европейската народна партия. Там членуват 5 български партии и партийки, което е рекорд. Е, поне една от тях ще влезе в парламента и ще може да го играе "дясно". Ако изобщо някой знае какво е това. За "ляво" пък да не говорим. Там вече е пълна мистика.

- Анализатори прогнозират тежки преговори за коалиция и виждат ГЕРБ и Кунева като партньори. Други спрягат програмно правителство. Вашата версия каква е?
- Програмното правителство е нонсенс. Такова понятие в правния мир на Република България няма. Първо, всяко правителство е програмно, доколкото има някаква програма (това, че не я изпълнява, е друг въпрос). И второ, всяко правителство или е излъчено от парламента с мандата на някоя парламентарна сила, или е служебно, назначено от президента. Не мога да разбера някои хора у нас наистина ли не са чели конституцията? Ми да я прочетат, има я в нета.

- Има ли вариант за кабинет без коалиция?
- Има, нарича се правителство на малцинството. Такива бяха кабинетите на Филип Димитров и Бойко Борисов. Но в правен смисъл те бяха излъчени с мандата на съответната партия. Както например кабинетите на Беров и Станишев бяха на ДПС, излъчени с мандата на движението.

- Борисов прогнозира в неделя по тв, че всеки, който вземе властта и управлява следващите 6 месеца, ще е политически труп. Следват ли от това избори до дупка?
- Не, не следват непременно. Лакомията на новоизбраните депутати е силен стабилизиращ фактор. Още помним как официално се искаха милиони за включване в листите на някои партии-членки на ЕНП. Ако си дал милиони за тази цел, първо ще искаш да си ги избиеш, а после и да поспечелиш малко. Това иска време и тежък труд.
Депутатските милиони не се правят лесно, а с кръв, пот и сълзи според сполучливото определение на Чърчил.

А иначе политически трупове ще се появят, когато се публикуват офшорните сметки с неплатени данъци в особено големи размери на някои български политици и техните спътници в живота.

- И накрая, какво става с гласовете на негласувалите? А с гласовете, подадени за партия, която не прескача бариерата от 4%? Те преразпределят ли се?
- Нищо не става въпреки широко разпространеното мнение за противното. Първо, негласуващите нямат глас и той няма как да се отчете. Ако на 12 май гласуват 3,5 милиона избиратели и ако 3 милиона гласа са подадени за партии, прескочили бариерата, само тези 3 милиона гласа ще участват в разпределението на мандатите. За жалост на дадена малка партия, така се създава порочна обратна връзка. Хората избягват да гласуват за нея, за да не си загубят гласа. Така тази партия окончателно губи шанс да се класира за парламента.